Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej

4.37 (200 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej to doskonała propozycja na prosty, ale naprawdę smaczny obiad. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste oraz bardzo aromatyczne i idealnie doprawione.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 800g pałek z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)
    Marynata:
    5 łyżek ketchupu (płaskich)
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można użyć klasycznej)
    1 łyżeczka majeranku
    1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna)
    sól, pieprz
    4 ząbki czosnku (średnie lub większe)
Wystaw ocenę:

4.37 (200 ocen)

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte oraz osuszone kawałki kurczaka.
    Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą, w której przebywał przełożyć do naczynia żaroodpornego i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
    W trakcie pieczenia pałki poobracać, aby równomiernie były soczyste oraz nie wysuszone.

Porady

W zasadzie do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych części z kurczaka. Koniecznie spróbujcie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Kurczak Pałki z kurczaka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować