Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm***
**szklanka 250ml**
BISZKOPT
-4 jajka
-1/3 szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
MASA JABŁKOWA
-2 kg jabłek
-2 galaretki cytrynowe
-sok z jednej małej cytryny
MASA BUDYNIOWA
-1000 ml mleka
-200 g masła
-0,5 szklanki cukru
-2 cukry waniliowe
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 żółtka
ORZECHY
-około 300 g orzechów włoskich
-5 łyżek miodu
-100 g masła
-łyżka cukru pudru
DODATKOWO
-ciastka karmelizowane lub korzenne lub kakaowe herbatniki
Ciasto jesienna fantazja - jabłkowo-budyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.
JABŁKA
2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt.
Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem
***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi
MASA BUDYNIOWA
Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy.
W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka
Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy.
Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.
Komentarze