Ciasto Jesienna Fantazja - jabłkowo-budyniowe z orzechami

3.61 (28 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm***

    **szklanka 250ml**

    BISZKOPT

    -4 jajka

    -1/3 szklanki cukru

    -łyżeczka proszku do pieczenia

    -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej



    MASA JABŁKOWA

    -2 kg jabłek

    -2 galaretki cytrynowe

    -sok z jednej małej cytryny



    MASA BUDYNIOWA

    -1000 ml mleka

    -200 g masła

    -0,5 szklanki cukru

    -2 cukry waniliowe

    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

    -1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

    -2 żółtka

    ORZECHY

    -około 300 g orzechów włoskich

    -5 łyżek miodu

    -100 g masła

    -łyżka cukru pudru

    DODATKOWO

    -ciastka karmelizowane lub korzenne lub kakaowe herbatniki
Wystaw ocenę:

3.61 (28 ocen)

Ciasto jesienna fantazja - jabłkowo-budyniowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.

    JABŁKA

    2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt.
    Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem

    ***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi




    MASA BUDYNIOWA

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy.

    W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka
    Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia.

    Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy.

    Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie.
    Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować