Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie na wigilijnym stole. Mimo że są dość pracochłonne to nie może ich zabraknąć. U mnie już zamrożone bo święta zbliżają się dużymi krokami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    1 żółtko
    1 kubek bardzo ciepłej wody
    8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    1/4 łyżeczki soli

    Farsz:
    2 l kiszonej kapusty
    10-15 są suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    Sól
    Pieprz

    Tłuszcz do polania pierogów - u mnie masło
    Mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto najpierw w misce do połączenia składników a następnie na stolnicy posypanej mąka wyrabiać ciasto do momentu aż nie będzie kleiło się do rąk a będzie sprężyste i elastyczne. Ciasto przełożyć do szklanego naczynia i nakryć ściereczką aby "odpoczęło" na ok. 30 minut.
  • 2. Grzyby dokładnie opłukać i dzień wcześniej namoczyć. Na następny dzień grzyby ugotować w tej samej wodzie po czym odcedzić, zachować wodę z gotowania. Kapustę przepłukać, drobno pokroić lub zmielić w maszynce o grubym sitku, przełożyć do garnka o podgotowac aby była miękka i odcedzić. Cebulę pokroić na drobną kostkę i poddusić na rozgrzanym oleju, dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i drobno pokrojone grzyby, podlać odrobina wody z grzybów, chwilę dusić pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać i chwilę jeszcze smażyć bez przykrycia aby woda odparowała. Wystudzić.
  • 3. Na posypanej mąka stolnicy partiami rozwałkować ciasto i wykrawać krążki,.nakładać farsz i lepić przeciwległe końce pierogów. Gotować partiami w osolonej wodzie od momentu aż wypłyną przez ok. 1-2 minuty. Przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, polać tłuszczem np. rozpuszczonym masłem. Smacznego.

Porady

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Farsz możemy przygotować 1-2 wcześniej niż będziemy robić pierogi przechowując w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka 00 Kapusta Grzyby leśne Cebula Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować