Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

4.5 (179 ocen)

Pierożki bardzo smaczne, Mogą być alternatywą dla tradycyjnych wigilijnych pierogów z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1 dag drożdży
    1 jajko
    sól
    Nadzienie:
    50 dag kiszonej kapusty
    40 dag pieczarek
    15 dag masła
    2 jajka
    2-3 łyżki tartej bułki
    cebula
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz,majeranek, kminek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ugotować kapustę, osączyć z wody. Podsmażyć w rondlu posiekaną cebulę, dodać umyte, pokrojone pieczarki. Dusić około 10 min. Połączyć z drobno posiekaną kapustą, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, tartą bułkę, ugotowane na twardo i posiekane jajko oraz surowe.
    Farsz powinien być gęsty, by nie wypływał z ciasta.
    Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki, wbić jajko, posolić zagnieść ciasto.
    Podzielić na części. Każdą część cieniutko rozwałkować, wykrawać kółka. Na środek każdego z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia, złożyć na pół, zlepić dokładnie brzegi. Pierogi układać na posypanej mąką desce.
    Zagotować w dużym garnku wodę, osolić i na wrzącą wkładać partiami pierogi, przykryć pokrywką. Gdy wypłyną, odkryć i gotować 2-3 min. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać wodą, osączyć. Ułożyć na półmisku. Polać tłuszczem. Podawać z czerwonym barszczem.

Porady

Podczas sklejania należy uważać aby farsz nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta - pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Do garnka z wodą dobrze jest dodać kilka kropli oleju - pierogi nie posklejają się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować