Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi które dzisiaj prezentuję są przygotowane na wigilię.
Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu , a na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz;
    kapusta kiszona 500 g,
    pieczarki 250 g,
    cebula 1 szt,
    masło 2 łyżki,
    sól i pieprz do smaku,

    Ciasto na pierogi;
    mąka około 500 g,
    jajko 1,
    masło 1 łyżka,
    sól szczypta,
    woda ciepła według swojego uznania (około 1 szkl ),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona Jajko

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami 1. Farsz do pierogów;

    Pieczarki oczyszczamy, obieramy ,a następnie kroimy na kawałki.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza.
    Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki razem z pokrojoną cebulą.
    Dodajemy posiekaną kapustę ,przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając.
    Studzimy.

    Ciasto na pierogi;

    Mąkę wsypujemy do miski , wbijamy jajko ,dodajemy masło, sól , mieszamy dolewając stopniowo ciepłą wodę.
    Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
    Z ciasta formujemy kulę okrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, przyrządem do pierogów wykrawamy kółka.
    Na smrodek nakładamy po łyżeczce farszu lub więcej (w zależności jak nam się zmieści),
    składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.
    Gotowe pierogi porcjami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować