Pierogi które dzisiaj prezentuję są przygotowane na wigilię.
Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu , a na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz;
kapusta kiszona 500 g,
pieczarki 250 g,
cebula 1 szt,
masło 2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
Ciasto na pierogi;
mąka około 500 g,
jajko 1,
masło 1 łyżka,
sól szczypta,
woda ciepła według swojego uznania (około 1 szkl ),
Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz do pierogów;
Pieczarki oczyszczamy, obieramy ,a następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki razem z pokrojoną cebulą.
Dodajemy posiekaną kapustę ,przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając.
Studzimy.
Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypujemy do miski , wbijamy jajko ,dodajemy masło, sól , mieszamy dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę okrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, przyrządem do pierogów wykrawamy kółka.
Na smrodek nakładamy po łyżeczce farszu lub więcej (w zależności jak nam się zmieści),
składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi porcjami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Komentarze