Pieczona kaczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

kaczka

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka


    sos sojowy ciemny
    sól

    pieprz

    majeranek

    jabłko



    ziemniaki równej wielkości

    mąka ok 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Pieczona kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą kaczkę osuszamy i nacieramy sosem sojowym solimy w srodku i posypujemy pieprzem.

    Odstawiamy kaczkę na kilka godzin.

    Jabłko kroimy na kawałki, posypujemy majerankiem solą i pieprzem.

    Wkładamy do kaczki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego.

    Podlewamy wodą ale dobrze jest dodać ok pół szkl wina czerwonego.



    Pieczemy w temp 200 st ok 2 godziny pod rzykryciem. Pod koniec można odkryć i przyrumienić w razie potrzeby.

    W tym czasie myjemy ziemniaki , mąkę mieszamy z solą i dokładnie obtaczamy w niej ziemniaki.

    Ziemniaki układamy na suchej blaszce i wstawiamy obok naczynia z kaczką na ok 1 godzinę przed zakończeniem pieczenia.

    Upieczona kaczka z ziemniakami które smakują jak wyjęte z ogniska a do tego sałatka.

    Gorąco polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować