Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką

4.41 (260 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość tania propozycja obiadowa. Aby wątróbka była mięciutka należy pamiętać o podstawowej rzeczy, że można ją posolić dopiero po usmażeniu. Gdy zrobimy to wcześniej wówczas będzie twarda.Ostatnio robię ją dość często, bo jakoś tak się w niej zasmakowaliśmy... :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 40 dag wątrobki drobiowej
    3 cebule
    sól
    pieprz
    olej lub smalec do smażenia
    mąka
Wystaw ocenę:

4.41 (260 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.

    2. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na dużej patelni.

    3. Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę(wczesniej obtoczoną w mące).

    4. Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszajac od czasu do czasu.

    5. Gdy wątróbka utraci surowiznę, odlewamy wieksza czesc tluszczu(zostawiamy ok.dwie lyzki), dodajemy podsmażoną cebulę i dalej smażymy, pamietając o mieszaniu, by calosc nabrala temperatury.

    6. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować