PIECZONA KACZKA

4.61 (232 ocen)

  • 2 godz.

Zrumieniona, pachnąca przyprawami, dobrze odchodząca od kości…To mój ulubiony sposób na kaczkę w całości i bez farszu. Prosty, szybki, bez zbędnej papraniny, a mięso jest dobrze upieczone, dobrze doprawione i jak na kaczkę całkiem soczyste.(przepis znalazłam na stronie: skutecznie.tv)

  • 2 godz.

Składniki:

  • kaczka w całości (taka już wypatroszona i gotowa do pieczenia;))
    1 główka czosnku - do natarcia mięsa i do środka
    1 łyżka masła - do środka
    1-2 łyżki oleju rzepakowego (więcej, jeśli pasta przyprawowa będzie za gęsta)
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
    do podlania:
    – szklanka (o poj. 200 ml) wody
    – 1 łyżka masła
    – 1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.61 (232 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fim7ks 1. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Do miski wlać olej rzepakowy i dodać przyprawy: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszać na przyprawową pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę oleju rzepakowego.
    Główkę czosnku przekroić na pół i bardzo starannie natrzeć nią kaczkę - z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok - będzie jeszcze potrzebny.

    Następnie natarte czosnkiem mięso nacierać dokładnie przygotowaną pastą przyprawową - także z wierzchu i w środku. Przyprawy wmasować w mięso, starannie je nimi nacierając.
    Na koniec, do wnętrza tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło, przykryć i wstawić pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-3 godziny. Oczywiście można je także przygotować wcześniej i wstawić do lodówki np. na noc.
  • image-0pwxap3 2. Kaczkę wyjąć z lodówki, ułożyć stroną z piersiami do dołu, a na dno naczynia wlać wodę, dodać olej rzepakowy oraz masło i „wpuścić” je pod kaczkę. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Kaczkę piec przez 2 godziny::
    – pierwszą godzinę bez podnoszenia pokrywki, następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć i pieć dalej:
    – czyli drugą godzinę, tym razem jednak co jakiś czas (co 10-15 minut) podnosić pokrywkę i polewać mięso sosem z dna naczynia tak, by kaczka po upieczeniu nie była sucha.

Porady

Gotową kaczkę wyjmuję na półmisek piersiami do dołu i przykrywam folią aluminiową. Po odczekaniu 10-15 minut (gdy soki uspokoją się) porcjuję mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować