PIECZONA KACZKA

  • wyświetlono: 79873 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Zrumieniona, pachnąca przyprawami, dobrze odchodząca od kości…To mój ulubiony sposób na kaczkę w całości i bez farszu. Prosty, szybki, bez zbędnej papraniny, a mięso jest dobrze upieczone, dobrze doprawione i jak na kaczkę całkiem soczyste.(przepis znalazłam na stronie: skutecznie.tv)

20171220_123517
  • 120min

Składniki

kaczka w całości (taka już wypatroszona i gotowa do pieczenia;))
1 główka czosnku - do natarcia mięsa i do środka
1 łyżka masła - do środka
1-2 łyżki oleju rzepakowego (więcej, jeśli pasta przyprawowa będzie za gęsta)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
do podlania:
– szklanka (o poj. 200 ml) wody
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

PIECZONA KACZKA

  • image-0fim7ks1. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Do miski wlać olej rzepakowy i dodać przyprawy: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszać na przyprawową pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę oleju rzepakowego.
    Główkę czosnku przekroić na pół i bardzo starannie natrzeć nią kaczkę - z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok - będzie jeszcze potrzebny.

    Następnie natarte czosnkiem mięso nacierać dokładnie przygotowaną pastą przyprawową - także z wierzchu i w środku. Przyprawy wmasować w mięso, starannie je nimi nacierając.
    Na koniec, do wnętrza tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło, przykryć i wstawić pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-3 godziny. Oczywiście można je także przygotować wcześniej i wstawić do lodówki np. na noc.
  • image-0pwxap32. Kaczkę wyjąć z lodówki, ułożyć stroną z piersiami do dołu, a na dno naczynia wlać wodę, dodać olej rzepakowy oraz masło i „wpuścić” je pod kaczkę. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Kaczkę piec przez 2 godziny::
    – pierwszą godzinę bez podnoszenia pokrywki, następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć i pieć dalej:
    – czyli drugą godzinę, tym razem jednak co jakiś czas (co 10-15 minut) podnosić pokrywkę i polewać mięso sosem z dna naczynia tak, by kaczka po upieczeniu nie była sucha.

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Porady

Gotową kaczkę wyjmuję na półmisek piersiami do dołu i przykrywam folią aluminiową. Po odczekaniu 10-15 minut (gdy soki uspokoją się) porcjuję mięso.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka w zurawinie

Dodane przez: ula243

Kaczka pieczona

Bardzo smaczny sposob na kaczke...

Pieczone piersi kaczki

Dodane przez: Goszka

Pieczone piersi kaczki

Kaczka na skutek pieczenia w niskiej...

Pierś z kaczki z żurawiną i jabłkiem

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

Pierś z kaczki z jabłkami to zupełna...

kaczka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

Pieczona kaczka w mojej rodzinie...

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

Dodane przez: mysza75

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

Kaczkę piekła moja babcia, potem...

Kaczka pieczona z jabłkami

Dodane przez: Goszka

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE