Pieczona dzika kaczka

4.51 (157 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Dzika kaczka smakuje zupełnie inaczej niż drób hodowlany i potrzebuje zupełnie innej obróbki.

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • dzika kaczka
    4 jabłka
    2 papryczki chili
    główka czosnku
    sól
    majeranek
    tymianek
    jabłuszka kaparowe
    cebula
    łyżka miodu
    liście laurowe
    ziemniaki, użyłam fioletowych
    5 łyżek smalcu gęsiego
    100 ml cydru jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.51 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona dzika kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Jedno jabłko, kroimy w kostkę, dodajemy do niego dwa posiekane ząbki czosnku, miód, 2 łyżki gęsiego smalcu, sól, tymianek, majeranek oraz posiekane chili.

    Przygotowanie:
    Kaczkę nacieramy przyprawami, do środka wkładamy farsz jabłkowy. Kaczkę spinamy wykałaczką, smarujemy gęsim smalcem, oprószamy majerankiem. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warzywa oraz pokrojone jabłka, na nich układamy kaczkę, wlewamy cydr.
    Naczynie przykrywamy.

    Wstawiamy do pieca, nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy ją osiągnie zmniejszamy do 150°C i pieczemy 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
    Gdy kaczka będzie już miękka można odkryć naczynie ponownie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec przez 15 minut, by skórka się zrumieniła.

    Kaczkę podajemy z warzywami z którymi się piekła i sałatką z buraczków lub czerwonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować