Kaczka pieczona w pomarańczach

4.41 (326 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tak przyrządzona kaczka uświetni każde spotkanie podczas rodzinnych uroczystości.

Składniki:

  • 1 sprawiona kaczka ok. 2,5 kg
    3 pomarańcze
    1 jabłko
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki


Wystaw ocenę:

4.41 (326 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć i osuszyć. Przyprawy suche wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzeć tuszkę zarówno w środku jak i z wierzchu. Tak przygotowaną kaczkę zostawić w szczelnie przykrytej misce,w chłodnym miejscu, na min.12 godzin.
  • 2. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, dwie pokroić w dużą kostkę, z trzeciej wycisnąć sok. Do środka zamarynowanej kaczki włożyć kawałki pomarańczy i pokrojone w kostkę jabłko. (żeby farsz nie wypadł, otwór można spiąć wykałaczkami lub związać nićmi kuchennymi).
  • 3. .Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec ok. 20 minut, aż skórka się lekko zezłoci a tłuszcz zacznie wytapiać. Następnie kaczkę polać odłożonym sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Brytfankę przykryć i zmniejszyć temp.do 150 st. Piec jeszcze ok. 2,5 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie, polać sosem, który się wytworzył i piec jeszcze ok. 30-45 minut aż skórka mocno się zrumieni.

Porady

Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować