Kaczka pieczona w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć i osuszyć. Przyprawy suche wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzeć tuszkę zarówno w środku jak i z wierzchu. Tak przygotowaną kaczkę zostawić w szczelnie przykrytej misce,w chłodnym miejscu, na min.12 godzin.
2.Pomarańcze wyszorować i sparzyć, dwie pokroić w dużą kostkę, z trzeciej wycisnąć sok. Do środka zamarynowanej kaczki włożyć kawałki pomarańczy i pokrojone w kostkę jabłko. (żeby farsz nie wypadł, otwór można spiąć wykałaczkami lub związać nićmi kuchennymi).
3..Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec ok. 20 minut, aż skórka się lekko zezłoci a tłuszcz zacznie wytapiać. Następnie kaczkę polać odłożonym sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Brytfankę przykryć i zmniejszyć temp.do 150 st. Piec jeszcze ok. 2,5 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie, polać sosem, który się wytworzył i piec jeszcze ok. 30-45 minut aż skórka mocno się zrumieni.
Porady
Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.
Komentarze