Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

  • wyświetlono: 43453 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pieczen rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystraczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka.

Kloruś
  • 60min

Składniki

600g mięsa mielonego z łopatki
Czerstwa kajzerka
½ szklanki tłustego mleka
Średnia biała cebula
2 zabki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
6 łyżek bułki tartej
2 jajka
Pół peczka koperku
Papryka słodka w płatkach
Sól
czarny pieprz
tymianek
bazylia
do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

  • 1. Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łaczymy z miesem. Dodajemy jajka, bułke tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mase mięsną ptrzekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięsotania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcimięso mielonepieczeńłopatkakolacjaobiadpieczen rzymskaklopsMagda Gesser
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń rzymska z papryką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pieczeń rzymska z papryką

Doskonała w smaku pieczeń rzymska...

pieczen rzymska

Dodane przez: natalial

Pieczeń rzymska

Pięknie komponuje się na talerzu...

Pieczeń Rzymska

Dodane przez: Gosiaczek 93

Pieczeń Rzymska

Świetnie pasuje do obiadu jak i...

image-09bjob2

Dodane przez: natalia2004

pieczeń rzymska z jajkiem

Ciekawie prezentująca się pieczeń...

pieczeń

Dodane przez: marysiaz

Pieczeń Rzymska z grzybami

Pieczeń Rzymską robiłam już wiele...

pieczeń

Dodane przez: paulina57

Pieczeń rzymska ze szpinakiem

Pyszna i aromatyczna pieczeń z...