Pieczeń rzymska według Magdy Gessler

4.34 (237 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Pieczeń rzymska doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g mięsa mielonego z łopatki
    czerstwa kajzerka
    ½ szklanki tłustego mleka
    średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    6 łyżek bułki tartej
    2 jajka
    pół pęczka koperku
    papryka słodka w płatkach
    sól
    czarny pieprz
    tymianek
    bazylia
    do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.34 (237 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Klops

Pieczeń rzymska według magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy, aż całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut. Pieczeń rzymska jest gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: przepis na bigos oraz pyszna karkówka pieczona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować