Przepis na bigos tradycyjny jest prosty i zapewne uda się każdemu. Może ktoś jeszcze nie robił bigosu samodzielnie. Warto się skusić i zaskoczyć gości swoim popisowym daniem ;) Pyszny bigos może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Świetnie sprawdza się także podczas różnego rodzaju imprez. Podajemy przepis na bigos tradycyjny!
4.77 (214 ocen)
Przepis na bigos tradycyjny wygląda na skomplikowany, ale w gruncie rzeczy wcale taki nie jest. I pozwala "wyczyścić" lodówkę z mięsa! Tradycyjny bigos zwykle będzie bowiem mięsny. Możemy przygotować wersję wegetariańską, ale warto dodać wtedy do niej na przykład wędzoną paprykę, żeby bigos miał lekko dymny, „mięsny” posmak.
Składniki na bigos możemy modyfikować. Spróbujmy zamiast kapusty kiszonej użyć młodej kapusty – otrzymamy danie lekkie i pyszne. Poza tym możemy eksperymentować z przyprawami i przyrządzić bigos w wersji bardziej korzennej, z cynamonem, imbirem i goździkami. Dobrze sprawdzą się także suszone lub wędzone śliwki, dodadzą daniu wyrazistości.
Zobacz też przepis na bigos z kiszonej kapusty w nieco innej wersji!
Sprawdź również przepis: golonka w piwie
Komentarze