Bigos tradycyjny

  • wyświetlono: 103144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Przepis na bigos tradycyjny jest prosty i zapewne uda się każdemu. Może ktoś jeszcze nie robił bigosu samodzielnie. Warto się skusić i zaskoczyć gości swoim popisowym daniem ;) Pyszny bigos może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Świetnie sprawdza się także podczas różnego rodzaju imprez. Podajemy przepis na bigos tradycyjny!

suzana
  • 120min

Składniki

Przepis na bigos:

3 kg kapusty kiszonej
1 kg żeberek surowych lub wędzonych
2 laski kiełbasy wiejskiej
200 g boczku wędzonego
garść suszonych grzybków leśnych
liść laurowy 2 sztuki
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz ziarnisty około 6-8 ziarenek
sól
pieprz mielony
koncentrat pomidorowy 1 i 1/2 słoiczka

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos tradycyjny

  • 1. Przepis na bigos tradycyjny:
    Żeberka surowe zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować; wędzone obrać od kości.
    Kapustę odcisnąć, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zalać wodą na tyle, by przykryła kapustę. Posolić i obgotować.
  • 2. W trakcie gotowania dodawać kolejno: ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty oraz namoczone i pokrojone grzyby. Gotować do miękkości kapusty często mieszając by kapusta nie przywierała do dna. Kiełbasę i boczek pokroić i podsmażyć. Kiedy woda z kapusty prawie odparuje a kapusta będzie miękka dodać kiełbasę oraz mięso z żeberek. Po kilku chwilach dodać koncentrat pomidorowy. Gotować razem do całkowitego odparowania wody.Doprawić do smaku solą i pierzem mielonym. Gotowy bigos tradycyjny jest najlepszy na drugi i kolejny dzień. Im częściej odgrzewany tym lepszy;)
    Prosty przepis na bigos tradycyjny, prawda?

Bigos – przepis tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny wygląda na skomplikowany, ale w gruncie rzeczy wcale taki nie jest. I pozwala "wyczyścić" lodówkę z mięsa! Tradycyjny bigos zwykle będzie bowiem mięsny. Możemy przygotować wersję wegetariańską, ale warto dodać wtedy do niej na przykład wędzoną paprykę, żeby bigos miał lekko dymny, „mięsny” posmak.

Przepis na pyszny bigos tradycyjny staropolski

Składniki na bigos możemy modyfikować. Spróbujmy zamiast kapusty kiszonej użyć młodej kapusty – otrzymamy danie lekkie i pyszne. Poza tym możemy eksperymentować z przyprawami i przyrządzić bigos w wersji bardziej korzennej, z cynamonem, imbirem i goździkami. Dobrze sprawdzą się także suszone lub wędzone śliwki, dodadzą daniu wyrazistości.

Zobacz też przepis na bigos z kiszonej kapusty w nieco innej wersji!

Sprawdź również przepis: golonka w piwie

 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylabigosdania z kapustyświąteczne daniabigos świątecznydomowy bigosbigos tradycyjnyprzepis na bigos

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yi6v63

Dodane przez: paolineczka

Bigos

Nie ma to jak domowy bigos. Idealny...

Bigos

Dodane przez: joanna30

Bigos

Pyszny bigos wg przepisu mojej...

Bigos

Dodane przez: peggi

Bigos

Zbliżają się Święta a ja nie wyobrażam...

Bigos

Dodane przez: czarrna

Bigos

Idealny na świąteczny stół

Bigos

Dodane przez: aniak

Bigos

Przepisów na bigos jest dużo, aoto...

image-10rbt4r

Dodane przez: Kasia_S

Bigos

gdy tylko najdzie mnie ochota to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE