Naleśniki - przepis Magdy Gessler

3.49 (1406 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę. Czym różni się przepis na naleśniki Magdy Gessler od innych? Tym, że do ciasta nie dodaje się oleju, zwykłą wodę wymienia się na gazowaną, a całość smaży na klarowanym maśle, rozpuszczonym na patelni. Wypróbuj przepis na naleśniki autorstwa Magdy Gessler!

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1.5 szklanki mleka
    1.5 szklanki wody gazowanej
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

3.49 (1406 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki - przepis magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z solą. Dodajemy przesianą mąkę oraz wodę zmieszaną z mlekiem. Trzepaczką lub mikserem łączymy wszystkie składniki. Ciasto powinno spływać z łyżki, jednocześnie zostając na jej grzbiecie.
  • 2. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym - patelnia do naleśników nie jest konieczna, ale bardzo przydatna - szczególnie, jeśli przewracanie placków sprawia ci problem.

Porady

Magda Gessler radzi, by do przygotowania naleśników dodać wodę gazowaną, wtedy będą one bardziej delikatne i puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis na naleśniki Magdy Gessler jest łatwy do zapamiętania - odpowiednie proporcje składników to klucz do sukcesu!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować