Zupa szczawiowa według Magdy Gessler

4.44 (162 ocen)

  • 60 min

Zupa szczawiowa oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Dziś moją zupę szczawiową przygotowałam zgodnie z przepisem Pani Magdy Gessler, która zaprezentowała ją w jednym z odcinków "Kulinarnych Rewolucji".

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg świeżego szczawiu
    1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
    100 ml śmietany słodkiej
    4 żółtka
    4 jajka na ugotowane na twardo
    50 g masła
    sól, pieprz i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.44 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa według magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa szczawiowa - przepis:
    Szczaw kilkakrotnie płuczemy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
  • 2. Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
  • 3. Zupa szczawiowa powinna być zagotowana do wrzenia. Kiedy zupa szczawiowa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 4. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub w moim przypadku z grzankami. (Kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, a następnie smarujemy nim kawałki chleba. Kromki wkładamy do piekarnika na kilka minut i podpiekamy). Zupa szczawiowa jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zupa szczawiowa nie musi być jedynie propozycją sezonową. Wystarczy zamrozić świeżo zebrane liście szczawiu, a zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler będzie smakować nawet zimą! Warto znać przepis na zupę szczawiową, gdyż jest prosta w przygotowaniu.

 

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować