REKLAMA

Zupa szczawiowa według Magdy Gessler

wyświetlono: 223193 | dodany do książki kucharskiej: 14 | polecenia: 0

Zupa szczawiowa oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Dziś moją zupę szczawiową przygotowałam zgodnie z przepisem Pani Magdy Gessler, która zaprezentowała ją w jednym z odcinków "Kulinarnych Rewolucji".

opublikowany: 02.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg świeżego szczawiu
    1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
    100 ml śmietany słodkiej
    4 żółtka
    4 jajka na ugotowane na twardo
    50 g masła
    sól, pieprz i cukier do smaku
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa szczawiowa - przepis:
    Szczaw kilkakrotnie płuczemy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
  • 2. Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
  • 3. Zupa szczawiowa powinna być zagotowana do wrzenia. Kiedy zupa szczawiowa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 4. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub w moim przypadku z grzankami. (Kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, a następnie smarujemy nim kawałki chleba. Kromki wkładamy do piekarnika na kilka minut i podpiekamy). Zupa szczawiowa jest gotowa do podania.

Notka redakcyjna

Zupa szczawiowa nie musi być jedynie propozycją sezonową. Wystarczy zamrozić świeżo zebrane liście szczawiu, a zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler będzie smakować nawet zimą! Warto znać przepis na zupę szczawiową, gdyż jest prosta w przygotowaniu.

 

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zapiekanki wg Magdy Gessler

Być może dla wielu z Was będzie to kontrowersyjne połączenie. Gwarantujemy jednak satysfakcję smaku.

kategoria: Przystawki opublikowany: 29.09.2015 | wyświetlono: 21706 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE