Mielona pieczeń z indyka

4.51 (198 ocen)

  • 2 godz.

Duża porcja pieczeni, która świetnie smakuje gorąca podana do obiadu, ale też po wystudzeniu świetnie sprawdzi się ma kanapki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • filet z indyka – 1 kg
    por – 1/4 szt.
    cebula – 1 szt.
    olej rzepakowy – 3 łyżki
    czosnek – 4 ząbki
    jajko – 1 szt.
    bułka tarta – 1 łyżka
    mleko – 1/4 szklanki
    gałka muszkatołowa – do smaku


    MARYNATA DO MIĘSA:
    majeranek – 1 łyżeczka
    sól morska – 3/4 łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    czosnek – 2 ząbki
    olej rzepakowy – 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Mielona pieczeń z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać, opłukać, drobno posiekać cebulę i por, udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić.
  • 2. Składniki marynaty wymieszać. Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zamarynowane mięso zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu.
  • 3. Do mięsa dodać wcześniej uduszoną cebulę, namoczoną bułką tartą, jajko, rozgniecione ząbki czosnku, świeżo mieloną gałkę muszkatołową i całość bardzo starannie wymieszać.
  • 4. Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię, spryskać olejem i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować