Ryba po grecku Magdy Gessler

  • wyświetlono: 61809 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Ryba po grecku to jedno z dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler.

Marta Kornak
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1 kg białej ryby (najlepiej wybrać filet z dorsza)
2 kg pomidorów
nieduża cukinia
6 marchewek
pół selera
2 białe cebule
3 pietruszki
1 por
50ml białego wytrawnego wina
mąka
sól, pieprz, mielona słodka papryka, kardamon i cynamon
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku Magdy Gessler

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju z pokrojonym w półplasterki porem (biała część). Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki: cukinię, marchewki, selera oraz pietruszkę. Warzywa dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmiękną.
  • 3. Następnie Magda Gessler dodaje na patelnię obrane ze skórki i pozbawione pestek i soku, pokrojone drobno pomidory, podlewa całość winem oraz dodaje liście laurowe i kulki ziela angielskiego oraz ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku, warto też dodać szczyptę cukru. Kawałki dorsza układamy warstwami z warzywami w naczyniu, następnie wstawiamy rybę po grecku do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ryba po grecku jest potrawą, której nie powinno zabraknąć w wigilijnym menu. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że możemy przygotować ją wcześniej i odstawić, by zająć się przygotowaniem innych świątecznych potraw. Dzięki temu danie zyska na smaku, bo składniki „przegryzą się”.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaWigiliaświętapotrawa wigilijnaRyba po greckumagda gesslerRyba po grecku Magdy Gessler

Komentarze

Podobne przepisy

RYBA PO GRECKU

Dodane przez: dawiddudziak

Ryba po Grecku Dawida

Jeśli uwielbiasz rybę, to mam coś...

Ryba po grecku

Dodane przez: kulinarnapiniata

Ryba po grecku

Typowa polska ryba 'wigilijna'.

ryba

Dodane przez: ladygoga

Ryba po grecku

U nas tradycyjne danie wigilijne,...

image-1np9jue

Dodane przez: natalka1

ryba po grecku

Rybka najlepiej smakuje na zimno...

Ryba po grecku- gotowe danie, zalane zalewą.

Dodane przez: Paulina1990

Ryba po grecku

Smażona ryba w lekkiej i orzeźwiającej...

Ryba po grecku

Dodane przez: danusia19671

Ryba po grecku

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE