REKLAMA

Ryba po grecku Magdy Gessler

wyświetlono: 75646 | dodany do książki kucharskiej: 15 | polecenia: 1

Ryba po grecku to jedno z dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler.

opublikowany: 24.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białej ryby (najlepiej wybrać filet z dorsza)
    2 kg pomidorów
    nieduża cukinia
    6 marchewek
    pół selera
    2 białe cebule
    3 pietruszki
    1 por
    50ml białego wytrawnego wina
    mąka
    sól, pieprz, mielona słodka papryka, kardamon i cynamon
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Cebule drobno siekamy i przesmażamy na oleju z pokrojonym w półplasterki porem (biała część). Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki: cukinię, marchewki, selera oraz pietruszkę. Warzywa dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmiękną.
  • 3. Następnie Magda Gessler dodaje na patelnię obrane ze skórki i pozbawione pestek i soku, pokrojone drobno pomidory, podlewa całość winem oraz dodaje liście laurowe i kulki ziela angielskiego oraz ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku, warto też dodać szczyptę cukru. Kawałki dorsza układamy warstwami z warzywami w naczyniu, następnie wstawiamy rybę po grecku do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ryba po grecku jest potrawą, której nie powinno zabraknąć w wigilijnym menu. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że możemy przygotować ją wcześniej i odstawić, by zająć się przygotowaniem innych świątecznych potraw. Dzięki temu danie zyska na smaku, bo składniki „przegryzą się”.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Ryba po grecku

To danie, którego nie zabraknie na wielu wigilijnych stołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 19.10.2015 | wyświetlono: 28972 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1
Dodane przez: mona16051992

Ryba po grecku

Pyszna potrawa na Boże Narodzenie.

kategoria: Dania główne ryba ryba po grecku opublikowany: 06.09.2012 | wyświetlono: 86471 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

RYBA PO GRECKU

Pyszna ryba pod pierzynką warzywną.

kategoria: ryba ryba po grecku Przystawki opublikowany: 07.01.2018 | wyświetlono: 420 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Ryba po grecku

Coraz bliżej święta,coraz bliżej świeta... :)

kategoria: Dania główne ryba ryba po grecku opublikowany: 16.11.2014 | wyświetlono: 3974 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE