Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha

  • wyświetlono: 73076 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Karkówka pieczona smakuje wyśmienicie. Dodatek dużej ilości majeranku i świeżego czosnku tworzy na mięsie chrupiącą, pikantną skórkę. Ocet jabłkowy nadaje aromat i kruchość pieczonemu mięsu. Taka karkówka pieczona nie ma sobie równych - jest pyszna!

atusia
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Karkówka pieczona:
cała karkówka wieprzowa
2-3 łyżki majeranku
1-2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
5-6 ząbków świeżego czosnku
2-3 łyżeczki soli
2-3 łyżki octu jabłkowego
10 g soli peklującej

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha

  • Karkówka pieczona1. Karkówka pieczona:
    Mięso umieścić w naczyniu w którym, będziemy je piec. Naczynie powinno mieć pokrywę. Mięso dokładnie natrzeć solą peklującą, następnie obsypać solą z każdej strony, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia jeśli na mięsie jest nierozpuszczona sól delikatnie zetrzeć papierowym ręcznikiem.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso, następnie posypać mielonym pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Odstawić pod przykryciem na parę godzin, a najlepiej na noc. Przed pieczeniem lekko skropić octem, delikatnie żeby nie zmyć przypraw. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, grzanie góra -dół i do gorącego pieca włożyć odkryte mięso. Gorące powietrze spowoduje, że na pieczeni powstanie chrupiąca skórka, a środek będzie soczysty.
    Pieczemy po godzinie na każdy kilogram mięsa. Karkówka pieczona gotowa!

Sprawdź również przepis: golonka w piwie

Zobacz też inny przepis na karkówkę!

Porady

Mięso pieczemy cały czas odkryte, nie odwracamy w czasie pieczenia. Jeśli za mocno nam się przypieka nakrywamy papierem do pieczenia, ale nie szczelnie.
Niewielki dodatek peklosoli spowoduje, że pieczone mięso będzie miało ładny kolor, w smaku peklosoli nie wyczujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsokarkówkaczosnekocet winnymajeraneksólnaczynie żaroodporneocet jabłkowykarkówka pieczonapeklosólsoczysta pieczeńmięso pieczone'krucha pieczen

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami

Bardzo szybki i prosty obiadek,...

Golonka soczysta i mięciutka

Dodane przez: kasiac

Golonka soczysta i mięciutka

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta...

image-11v4aqk

Dodane przez: neliada

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką

Karkówka przygotowana w ten sposób...

SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE I ŚMIETANIE

Dodane przez: Agata 1974

SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE I ŚMIETANIE

Tak przygotowaną karkówkę podaję...

image-26xpk4l

Dodane przez: monika016

Karkówka pieczona w piekarniku z pieczarkami...

Czekając na sezon grillowy, możemy...

Karkówka pieczona w przyprawie do mięsa wieprzowego

Dodane przez: kuchenny świat

Karkówka pieczona w przyprawie do mięsa wieprzowego

Zapraszam na smaczną, pieczoną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE