REKLAMA

Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha

wyświetlono: 113320 | dodany do książki kucharskiej: 15 | polecenia: 0

Karkówka pieczona smakuje wyśmienicie. Dodatek dużej ilości majeranku i świeżego czosnku tworzy na mięsie chrupiącą, pikantną skórkę. Ocet jabłkowy nadaje aromat i kruchość pieczonemu mięsu. Taka karkówka pieczona nie ma sobie równych - jest pyszna!

opublikowany: 22.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Karkówka pieczona:
    cała karkówka wieprzowa
    2-3 łyżki majeranku
    1-2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    5-6 ząbków świeżego czosnku
    2-3 łyżeczki soli
    2-3 łyżki octu jabłkowego
    10 g soli peklującej
Ocena:

(średnia 4.43 z 179 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i krucha?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona 1. Karkówka pieczona:
    Mięso umieścić w naczyniu w którym, będziemy je piec. Naczynie powinno mieć pokrywę. Mięso dokładnie natrzeć solą peklującą, następnie obsypać solą z każdej strony, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia jeśli na mięsie jest nierozpuszczona sól delikatnie zetrzeć papierowym ręcznikiem.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso, następnie posypać mielonym pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Odstawić pod przykryciem na parę godzin, a najlepiej na noc. Przed pieczeniem lekko skropić octem, delikatnie żeby nie zmyć przypraw. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, grzanie góra -dół i do gorącego pieca włożyć odkryte mięso. Gorące powietrze spowoduje, że na pieczeni powstanie chrupiąca skórka, a środek będzie soczysty.
    Pieczemy po godzinie na każdy kilogram mięsa. Karkówka pieczona gotowa!

Notka redakcyjna

Sprawdź również przepis: golonka w piwie

Zobacz też inny przepis na karkówkę!

Porady

Mięso pieczemy cały czas odkryte, nie odwracamy w czasie pieczenia. Jeśli za mocno nam się przypieka nakrywamy papierem do pieczenia, ale nie szczelnie. Niewielki dodatek peklosoli spowoduje, że pieczone mięso będzie miało ładny kolor, w smaku peklosoli nie wyczujemy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: justi2401 DSC_3309

Soczysta pieczona karkówka

Karkówka pieczona w marynacie z ziół, ketchupu i miodu. Smaczna, sycąca i soczysta.

kategoria: musy Dania główne karkówka pieczona opublikowany: 01.09.2013 | wyświetlono: 5604 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: kuchenny świat

Pieczona karkówka

Zapraszam na smaczną pieczoną karkówkę. Taką karkówkę możemy podać do obiadu lub na zimno na kanapki. Polecam.

kategoria: Wędliny opublikowany: 03.12.2019 | wyświetlono: 829 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE