Dania wielkanocne Magdy Gessler zawsze się udają. Sprawdziliśmy i przetestowaliśmy je wielokrotnie, nie tylko w okresie świątecznym. Co pojawi się na wielkanocnym stole znanej restauratorki?

Przepisy wielkanocne Magdy Gessler

Potrawy wielkanocne Magdy Gessler to w dużej mierze sprawdzona klasyka. Restauratorka dba jednak o to, by nawet najprostsze danie było jak najlepszej jakości. Sama wielokrotnie podkreśla, że bardzo lubi święta wielkanocne. W końcu to ten moment w roku, kiedy natura budzi się do życia, pojawiają się pierwsze kwiaty, a pogoda sprzyja spacerom.

Magda Gessler w wywiadach opowiadała, że szczególnie ważne są dla niej w tym czasie zapachy. Świeże kwiaty i pieczone ciasto to jest to! Zwłaszcza zapach drożdżowej babki sprawi, że domownicy szybko zgromadzą się przy stole.

Magda Gessler radzi także, żeby dobrze rozplanować prace nad wielkanocnym menu. Zastanówmy się dla ilu osób przygotowujemy potrawy i czy wszystkie musimy zrobić sami. Niektóre ciasta warto na przykład zamówić w cukierni, żeby odjąć sobie nieco pracy. Szczegółowo zaplanujmy zakupy. Dobrze sprawdzi się lista z podziałem na składniki do dań słonych i słodkich. Uważajmy, żeby nie kupować za dużo – lepiej przygotować mniej potraw, ale skupić się na tym, by smakowały jak najlepiej.

Wielkanoc – przepisy Magdy Gessler

Planując dania wielkanocne, weźmy pod uwagę także te potrawy, które wymagają od nas rozpoczęcia przygotowań nawet tydzień przed świętami. Taką potrawą  z pewnością jest żur. Dania wielkanocne Magdy Gessler obejmują żur lub barszcz biały, ale możemy też przyrządzić inne zupy, jeśli za tymi akurat nie przepadamy. Z pewnością jednak na większości wielkanocnych stołów pojawi się żur lub barszcz biały. Trzeba więc pamiętać o tym, że zakwas na żur powinniśmy nastawić co najmniej tydzień przed gotowaniem zupy. Są i tacy, którzy twierdzą, że sama zupa powinna postać 1-2 dni, bo wtedy smaki się „przegryzą” i będzie lepsza.

Z wyprzedzeniem kilkudniowym możemy też przygotować takie dania wielkanocne jak pasztet czy mięsna galareta. Podobnie sytuacja wygląda z ciastami – jeśli upieczemy je na spokojnie w Wielki Piątek, spokojnie wytrzymają do Niedzieli Wielkanocnej. Do tego na przykład w przypadku mazurków, czas będzie im sprzyjał. Masa kajmakowa czy czekoladowa dobrze zastygnie, a ciasto skruszeje. Pokrojenie sałatek, ugotowanie zup i jajek oraz przyrządzenie dodatków, takich jak na przykład sosy, zostawiamy na Wielką Sobotę. W Wielkanoc zajmujemy się połączeniem dań w całość, możemy też na ten dzień zaplanować pieczenie mięsa na obiad (choć jeśli podajemy je na wielkanocne śniadanie, musimy upiec je już w sobotę), ponieważ świeżo upieczone będzie smakować najlepiej.

Śniadanie wielkanocne Magdy Gessler

Magda Gessler podkreśla, że śniadanie wielkanocne jest dużo mniej sformalizowane od wigilii świąt Bożego Narodzenia. Właśnie dlatego możemy pozwolić sobie na dowolność potraw i zaserwować to, co lubimy my i nasi domownicy. Kanon potraw wielkanocnych warto modyfikować, dostosowując zarówno do diet ucztujących, ich upodobań lub po prostu zawartości naszej lodówki.

Na stole wielkanocnym z pewnością powinny znaleźć się jajka. Niech będą przygotowane na różne sposoby. Jajka w majonezie, jajka faszerowane czy jajka zapiekane zasmakują każdemu. Pozwólmy też biesiadnikom wybierać spośród plasterków wędlin i serów. Pyszny będzie też domowy pasztet. Nie zapominajmy o dodatkach takich jak marynowane pieczarki, korniszony, pikle czy ćwikła, czyli chrzan z burakami.

Dania wielkanocne Magdy Gessler na śniadanie to także potrawy serwowane na ciepło. Podajmy żur lub barszcz biały z jajkiem, możemy też zaserwować białą kiełbasę pieczoną lub gotowaną. Później czas na deser – babka lub mazurek dobrze się sprawdzą. Nie przesadzajmy z ilością potraw na śniadanie, w końcu czeka nas jeszcze wielkanocny obiad!

Obiad wielkanocny Gessler

Obiad wielkanocny możemy zacząć od przystawek. W tej roli znakomicie sprawdzą się jajka faszerowane, mięsna galareta czy nowalijki. Lekka sałatka z rzodkiewki i ogórka lub grillowane szparagi pobudzą apetyt i przygotują nas na następne dania.

Dobrą opcją są też inne sałatki. Sałatki wielkanocne Magdy Gessler to na przykład sałatka jarzynowa. Klasyk nad klasyki, chyba nie ma polskiego domu, w którym sałatka jarzynowa nie stałaby na stole wielkanocnym. Podstawowymi składnikami sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa: marchewka, seler i pietruszka. Dodajemy do niej także surową cebulę, konserwowy zielony groszek i jabłko. Dla smaku warto też dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jak trik na sałatkę jarzynową ma Magda Gessler? Restauratorka radzi, żeby warzywa ugotować w bulionie razem z mięsem. To dobra opcja, ponieważ możemy przyrządzić je po prostu podczas gotowania zupy. Dzięki temu warzywa mają więcej smaku.

Sprawdź także przepisy na obiad wielkanocny i sałatki świąteczne

Na świąteczny obiad podajemy też zupy i mięsa. Przygotujcie zupę szczawiową według Magdy Gessler lub zaserwujcie rosół czy inną ulubioną zupę. Jeśli chodzi o mięsa do obiadu świetnie smakuje kurczak pieczony na butelce czy pieczeń rzymska. Dla lubiących sprawdzoną klasykę dobrym pomysłem będzie schabowy lub kotlety mielone. Do tego ziemniaki i dodatki. Z dodatków wybierzmy na przykład gotowane buraczki, sałatki z nowalijek, kapustę kiszoną. Nie zapominajmy o sosach. Jaki sos do mięsa będzie najlepszy? Wypróbujcie sos grzybowy, sos musztardowy i sos chrzanowy.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc!

Wielkanocne potrawy Magdy Gessler na słodko

Dania wielkanocne Magdy Gessler to również desery. Musicie przyznać, że to na nie czekacie najbardziej w trakcie świąt! Ciekawym deserem, polecanym także przez restauratorkę jest pascha. Robiona z twarogu, z dodatkiem dużej ilości bakalii zawsze smakuje znakomicie. Magda Gessler poleca właśnie wykorzystanie twarogu, ponieważ wtedy pascha ma wyjątkowy serowy smak. Możecie jednak przygotować ją także z mleka i śmietanki.

Magda Gessler rekomenduje również upieczenie mazurka kajmakowego. Aby mazurek kajmakowy był inny niż zawsze, dodajemy do niego suszoną gruszkę i migdały. Migdały warto wcześniej podprażyć na suchej patelni, by były bardziej aromatyczne. Z kolei gruszki powinniśmy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Dobrym trikiem jest rozsmarowywanie masy kajmakowej na jeszcze ciepłym cieście. Wtedy z pewnością uda nam się ją równomiernie rozprowadzić. Mazurek wielkanocny udekorujmy bakaliami.

Innym typem ciasta, które jest nieodłączną częścią świąt wielkanocnych są babki. Babka wielkanocna, babka z majonezem, babka piaskowa czy babka cytrynowa to tylko niektóre z naszych propozycji. Alternatywą dla klasycznych bab i mazurków może być ciasto czekoladowe z gruszką na cieście francuskim, sernik z rosą, sernik królewski lub jabłecznik.

Dania wielkanocne Magdy Gessler to nieśmiertelne klasyki. W końcu święta to czas jedzenia potraw, które przygotowywane są w naszych rodzinach od pokoleń. W naszej galerii znajdziecie mnóstwo przydatnych przepisów na potrawy wielkanocne.