REKLAMA

Kotlety mielone Magdy Gessler

wyświetlono: 190800 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Klasyczny przepis na kotlety mielone autorstwa Magdy Gessler. Mielone to jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Lubimy je, bo można przygotować je na różne sposoby, ale i dlatego, że pasują do nich liczne dodatki – marchewka z groszkiem, mizeria, surówki czy chociażby ogórki konserwowe. Zobacz, przepis na kotlety mielone Magdy Gessler i poznaj, jak przygotowuje je słynna restauratorka.

opublikowany: 08.03.2018
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 cebule
    2 kajzerki
    50 g masła
    2 jajka
    mleko do namoczenia bułek
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania
Ocena:

(średnia 4.32 z 182 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Kotlety mielone Magdy Gessler?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki moczymy w mleku, aż zmiękną. Następnie odciskamy z płynu i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • 2. Cebule kroimy drobno i szklimy na maśle. Kiedy przestygnie, dodajemy do mięsa mielonego wraz z bułkami, 2 jajkami i przyprawami. Dodajemy też 50 ml zimnej wody.
  • 3. Dokładnie wszystko mieszamy, formujemy kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Notka redakcyjna

Mięso mielone najlepiej przygotować samemu lub kupić u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Mamy wtedy gwarancję, że będzie świeże i smaczne.

Porady

Aby wzbogacić smak kotletów mielonych z przepisu Magdy Gessler, polecam dodać także kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE