Kotlety mielone Magdy Gessler

4.31 (199 ocen)

Klasyczny przepis na kotlety mielone autorstwa Magdy Gessler. Mielone to jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Lubimy je, bo można przygotować je na różne sposoby, ale i dlatego, że pasują do nich liczne dodatki – marchewka z groszkiem, mizeria, surówki czy chociażby ogórki konserwowe. Zobacz, przepis na kotlety mielone Magdy Gessler i poznaj, jak przygotowuje je słynna restauratorka.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 cebule
    2 kajzerki
    50 g masła
    2 jajka
    mleko do namoczenia bułek
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.31 (199 ocen)

Kotlety mielone magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki moczymy w mleku, aż zmiękną. Następnie odciskamy z płynu i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • 2. Cebule kroimy drobno i szklimy na maśle. Kiedy przestygnie, dodajemy do mięsa mielonego wraz z bułkami, 2 jajkami i przyprawami. Dodajemy też 50 ml zimnej wody.
  • 3. Dokładnie wszystko mieszamy, formujemy kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Porady

Aby wzbogacić smak kotletów mielonych z przepisu Magdy Gessler, polecam dodać także kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Notka redakcyjna

Mięso mielone najlepiej przygotować samemu lub kupić u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Mamy wtedy gwarancję, że będzie świeże i smaczne.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować