Pęczotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pęczotto z kurczakiem

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl pęczaku
    2 udka z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    50 g pora
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    oregano
    pieprz ziołowy
    tłuszcz do smażenia
    pól szkl wina
    bulion lub rosół ok 1 l
    koperek lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Pęczotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w półtalarki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż odparują płyny, dodajemy kaszę suchą i chwilę prażymy razem z mięsem po czym gasimy wszystko podlewając winem. Dodajemy resztę warzyw i oregano, od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę. Dodajemy rosół małymi porcjami do chwili aż kasza będzie wystarczająco miękka a potrawa niezbyt sucha, powinna być kleista jak risotto. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i pieprzem ziołowym. Po wyłączeniu ognia zostawiamy kaszotto jeszcze pod przykryciem przez ok 10 min. Potrawa jest gotowa. Posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować