Pęczotto z kurczakiem i grzybami

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Moda na kasze trwa w najlepsze! I bardzo dobrze, uwielbiam kasze.

  • 60 min

Składniki:

  • * kasza pęczak około 300 g, wypłukana w zimnej wodzie
    * 2 łyżki masła
    * cebula szalotka drobno posiekana
    * 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach tarki
    * grzyby suszone, solidna garść
    * pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
    * około litr wywaru z grzybów
    * woda
    * pół kostki rosołowej warzywnej
    przyprawy (sól, pieprz, suszony tymianek)
    * starty parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Pęczotto z kurczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. grzyby:
    Suszone grzyby gotuję na małym ogniu w niewielkiej ilości wody (około szklanka) przez godziny, tak by były miękkie. Odcedzam, grzyby studzę a wywar zostawiam w rondelku. Przestudzone grzyby siekam na drobno.
  • 2. wywar z grzybów:
    Do pozostałego wywaru z gotowania grzybów dolewam wody, tak by razem wyszło około litra płynu, dodaję pół kostki rosołowej warzywnej i zagotowuję. Jeśli mam w domu rosół dolewam rosołu.
  • 3. pęczotto:
    Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, podsmażam cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaję grzyby i znów często mieszając smażę około 3 minuty. Dodaję mięso i znów smażenie, mieszanie i tak 5 minut. Na patelnię do grzybów i kurczaka dosypuję kaszę pęczak, mieszam i zalewam połową gorącego wywaru. Na małym ogniu pod przykryciem gotuję całość, co jakiś czas mieszając i dolewając wywar, około 25 minut. Po ugotowaniu kaszy na miękko podaję w miskach posypane startym parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kurczak Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować