Pęczotto z kurczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.grzyby:
Suszone grzyby gotuję na małym ogniu w niewielkiej ilości wody (około szklanka) przez godziny, tak by były miękkie. Odcedzam, grzyby studzę a wywar zostawiam w rondelku. Przestudzone grzyby siekam na drobno.
2.wywar z grzybów:
Do pozostałego wywaru z gotowania grzybów dolewam wody, tak by razem wyszło około litra płynu, dodaję pół kostki rosołowej warzywnej i zagotowuję. Jeśli mam w domu rosół dolewam rosołu.
3.pęczotto:
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, podsmażam cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaję grzyby i znów często mieszając smażę około 3 minuty. Dodaję mięso i znów smażenie, mieszanie i tak 5 minut. Na patelnię do grzybów i kurczaka dosypuję kaszę pęczak, mieszam i zalewam połową gorącego wywaru. Na małym ogniu pod przykryciem gotuję całość, co jakiś czas mieszając i dolewając wywar, około 25 minut. Po ugotowaniu kaszy na miękko podaję w miskach posypane startym parmezanem. Smacznego!
Komentarze