Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Kapustę poszatkować.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wyłożyć mięso, obsmażyć na rumiano z obu stron i odsunąć na bok patelni. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte tłuszczem. Wymieszać z mięsem i cebulą, zalać gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodać kapustę i groszek, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok 2-3 minut. Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszać.
Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.
Smacznego!
Komentarze