Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i smakowite danie jednogarnkowe dla całej rodziny.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g filetu z kurczaka
    2/3 szklanki kaszy pęczak
    1/4 główki młodej kapusty
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    0,5 szklanki zielonego groszku
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    mały pęczek koperku
    opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Kapustę poszatkować.
    W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wyłożyć mięso, obsmażyć na rumiano z obu stron i odsunąć na bok patelni. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte tłuszczem. Wymieszać z mięsem i cebulą, zalać gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodać kapustę i groszek, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok 2-3 minut. Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszać.
    Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kapusta Kasza Kurczak Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować