Pęczotto z pieczarkami

4.98 (196 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste i niedrogie danie. Możemy je podać samodzielne lub jako dodatek do mięs.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 szklanki kaszy pęczak,
    - 30 - 50 dag pieczarek,
    - 4 szklanki bulionu warzywnego,
    - 1 cebula,
    - 1 łyżka oleju,
    - 2 łyżki masła,
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.98 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pęczotto z pieczarkami 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia na oleju. Następnie wsypujemy kaszę pęczak , mieszamy z cebulą i smażymy około 2 min. Wlewamy porcjami gorący bulion warzywny, mieszamy i gotujemy kaszę na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Robimy tak, aż do wyczerpania bulionu.
    Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze części i smażymy na 1 łyżce masła aż zmiękną.
    Do kaszy dodajemy pieczarki wraz z sokiem, jaki puściły, natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem i solą. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Na końcu dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
    Podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować