Pęczotto z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia na oleju. Następnie wsypujemy kaszę pęczak , mieszamy z cebulą i smażymy około 2 min. Wlewamy porcjami gorący bulion warzywny, mieszamy i gotujemy kaszę na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Robimy tak, aż do wyczerpania bulionu.
Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze części i smażymy na 1 łyżce masła aż zmiękną.
Do kaszy dodajemy pieczarki wraz z sokiem, jaki puściły, natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem i solą. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Na końcu dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Komentarze