PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pęczotto ( coś jak risotto , ale z kaszy ) z kurczakiem.Niesamowicie delikatne , aromatyczne , sycące , no i zdrowe!Spróbujcie , a gwarantuję , że nie pożałujecie i na stałe wprowadzicie je do menu ;)

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * pęczak – 100 g

    * bulion warzywny – ok. 1-1,5 l

    * pierś z kurczaka – 200 g

    * świeża pietruszka – 1 pęczek

    * cebula – 1 szt

    * masło – 1 łyżka

    * sól

    * pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Pęczotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kaszę płuczemy .

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto.

    Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy i dusimy.

    Po ok. 10 minutach , jak bulion odparuje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przesmażamy razem 2-3 minuty i zalewamy resztą bulionu.

    Oprószamy solą i pieprzem i dalej na wolnym ogniu dusimy do momentu aż bulion nam odparuje.

    na sam koniec doprawiamy do smaku , dodajemy posiekaną pietruszkę i zajadamy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza Kurczak Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować