Pasztet wołowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę obrać i wraz z wołowiną przełożyć do garnka. Cebulę wcześniej opalić nad płomieniem. Zalać zimną wodą tak aby wszystko przykryła. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić warzywa i mięso, ostudzić. Rosół zachować.
W osobnym garnku ugotować oczyszczoną wątróbkę, odcedzić i ostudzić.
Grzybki zalać niewielką ilością wody, gotować ok 10 minut. Ostudzić i drobno pokroić.
2.Ugotowaną wołowinę, marchewki, pietruszkę, selera i wątróbkę zmielić w maszynce trzykrotnie. Do mięsa dodać bułkę tartą, grzybki, ok 1/3 szkl wody po grzybach, jajko, majeranek, sól, pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ma być wilgotna ale nie za luźna. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę bułki tartej lub rosołu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Keksówkę (6x25cm) posmarować masłem i posypać bułka tartą. Wyłożyć masę mięsną, dokładnie ubić i wyrównać.
Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut. Pasztet jest dobry, gdy odchodzi od ścianek foremki. Ostudzić.
Komentarze