REKLAMA

Pasztet wołowy z grzybami

wyświetlono: 3613 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny, aromatyczny pasztet domowej roboty. Grzyby, warzywa i przyprawy nadają mu niepowtarzalnego smaku. Doskonały dodatek do kanapek.

opublikowany: 28.09.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 1. Składniki podstawowe:
    500 g wołowiny
    pęczek włoszczyzny
    -2 marchewki
    -korzeń pietruszki
    -kawałek selera
    -kawałek pora
    -cebula
    10 g suszonych borowików

    2. Składnik podstawowy dodatkowy:
    300 g wątróbki drobiowej

    3. Składniki robocze:
    woda
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki pieprzu
    łyżeczka majeranku
    płaska łyżeczka soli
    ok 1/3 szkl bułki tartej
    jajko

    Dekoracja:
    ugotowane suszone grzybki
    liście laurowe
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać i wraz z wołowiną przełożyć do garnka. Cebulę wcześniej opalić nad płomieniem. Zalać zimną wodą tak aby wszystko przykryła. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić warzywa i mięso, ostudzić. Rosół zachować.
    W osobnym garnku ugotować oczyszczoną wątróbkę, odcedzić i ostudzić.
    Grzybki zalać niewielką ilością wody, gotować ok 10 minut. Ostudzić i drobno pokroić.
  • 2. Ugotowaną wołowinę, marchewki, pietruszkę, selera i wątróbkę zmielić w maszynce trzykrotnie. Do mięsa dodać bułkę tartą, grzybki, ok 1/3 szkl wody po grzybach, jajko, majeranek, sól, pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ma być wilgotna ale nie za luźna. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę bułki tartej lub rosołu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
    Keksówkę (6x25cm) posmarować masłem i posypać bułka tartą. Wyłożyć masę mięsną, dokładnie ubić i wyrównać.
    Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 50 minut. Pasztet jest dobry, gdy odchodzi od ścianek foremki. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytaha edytaha

Pasztet wieprzowo wołowy z suszonymi grzybami

Numer 1 dla moich domowników

kategoria: wątróbka Pasztet opublikowany: 25.01.2015 | wyświetlono: 2204 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: kasik1p3 kasik1p3

Rosół wołowy z grzybami

Aromatyczny, cudownie rozgrzewający domowy rosół. Grzyby nadają mu ciekawego smaku.

kategoria: Zupy rosół opublikowany: 25.09.2017 | wyświetlono: 2047 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: elka72 elka72

Pasztet z grzybami

W mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby.

kategoria: Pasztet opublikowany: 08.11.2016 | wyświetlono: 4096 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: ben-ka

Pasztet z grzybami leśnymi

W sezonie grzybowym nie możemy zapomnieć o pysznym pasztecie.

kategoria: Pasztet opublikowany: 08.10.2017 | wyświetlono: 981 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE