Pasztet z grzybami

4.48 (163 ocen)

  • 3 godz.

W mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby.

  • 3 godz.

Składniki:

  • porcja na 2 foremki 9/22 cm:

    800 g łopatki wieprzowej bez kości
    500 g wątróbek drobiowych
    2 cebule
    1 duży ząbek czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 średniego selera
    50 g suszonych grzybów leśnych
    4 łyżki masła
    sól
    świeżo mielony pieprz
    1 liść laurowy
    4-5 kulek ziela angielskiego
    świeżo mielona gałka muszkatołowa
    1 czerstwa bułka moczona w mleku
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
    Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
    Grzyby trzeba wcześniej namoczyć,odsączyć i usmażyć na maśle.
    Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki,zeszkloną cebulę,odciśniętą z mleka bułkę i czosnek.
  • 3. Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry.

Porady

Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować