Ciasto Euforia

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Poczęstowała mnie tym ciastem kuzynka. Z małymi zmianami, oto moja wersja tego pysznego czekoladowo-makowego ciasta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    6 białek
    120 ml świeżo zaparzonej kawy
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 szklanki + 3 łyżki cukru
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto makowe;
    150 g suchego mielonego maku
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki cukru drobnego
    100 g orzechów
    100 g masła

    Krem:
    200 g gorzkiej czekolady
    170 ml śmietany 30 %
    170 g masła
    300 g masy krówkowej

    Poncz:
    3/4 szklanki wody z miodem i sokiem z cytryny

    Forma: 29 / 22 cm
Wystaw ocenę:

3.85 (625 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto euforia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z pół szklanki cukru, dodać wystudzoną kawę, kakao i olej. Po trochę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać. Białka ubić z resztą cukru i dodać do ciasta, delikatnie mieszać do połączenia. Wylać do formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ciasto makowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać suchy mielony mak ( nie parzyć) i posiekane orzechy. Białka ubić z cukrem, dodać do masy makowej i wymieszać. Wylać do formy i piec do suchego patyczka ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Krem: Masło utrzeć z masą krówkową. Czekoladę połamać do miseczki, dodać śmietanę i rozpuścić nad parą. Masę wystudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową.
  • 4. Ciasto czekoladowe przeciąć, posmarować połowę kremu. Na krem ciasto makowe, następnie krem i druga połowa ciasta czekoladowego. Przed złożeniem skropić ponczem. Wierzch posmarować resztką kremu lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować