Ciasto euforia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka utrzeć z pół szklanki cukru, dodać wystudzoną kawę, kakao i olej. Po trochę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać. Białka ubić z resztą cukru i dodać do ciasta, delikatnie mieszać do połączenia. Wylać do formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Ciasto makowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać suchy mielony mak ( nie parzyć) i posiekane orzechy. Białka ubić z cukrem, dodać do masy makowej i wymieszać. Wylać do formy i piec do suchego patyczka ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Krem: Masło utrzeć z masą krówkową. Czekoladę połamać do miseczki, dodać śmietanę i rozpuścić nad parą. Masę wystudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową.
4.Ciasto czekoladowe przeciąć, posmarować połowę kremu. Na krem ciasto makowe, następnie krem i druga połowa ciasta czekoladowego. Przed złożeniem skropić ponczem. Wierzch posmarować resztką kremu lub polać polewą.
Komentarze