Pasztet z golonki indyka ze śliwką

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,3 kg gotowanej golonki z indyka
    300 g podgardla wieprzowego
    300 g wątróbki drobiowej
    1 cebula
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 czerstwa bułka kajzerka
    mleko do namoczenia bułki
    2 jajka
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz czarny mielony
    ok 1 szklanki suszonych połówek śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Pasztet z golonki indyka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i chwilę smażyć po czym dołożyć oczyszczone kawałki wątróbki. Kiedy wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia.
    Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć.
  • 2. Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek. Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie i liście laurowe. Do wszystkiego dodać jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Keksówkę (11 x 24 cm) wysmarować dokładnie masłem i wykładać warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować