Pasztet wieprzowo wołowy z suszonymi grzybami

4.49 (185 ocen)

Numer 1 dla moich domowników

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
    1 kg łopatki wieprzowej
    5 kulek ziela angielskiego
    liść laurowy
    50 dag podgardla wieprzowego
    10 dag podgrzybków suszonych
    30 dag cebuli
    2-3 łyżki gęsiego smalcu
    3 czerstwe kajzerki
    20 dag wątróbki z indyka
    4 duże jajka
    1,5-2 łyżeczki soli
    świeżo zmielony pieprz
    0,5 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
    1 łyżka majeranku
    smalec i bułka tarta do formy (do foremek jednorazowych niepotrzebne)
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet wieprzowo wołowy z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i podgardle opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, ugotować do miękkości.
    Podgardle wyjąć dużo wcześniej, ponieważ szybciej zmięknie.
  • 2. Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć, a kiedy zmiękną, ugotować w wodzie, w której się moczyły, osączyć i odcisnąć.
    Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 10 minut, osączyć.
    Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na smalcu.
    Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania, wyłożyć na sito, żeby obciekły z nadmiaru płynu, nie odciskać.
  • 3. Mięso, podgardle, wątróbkę, grzyby, cebulę i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia.
    Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, bardzo dokładnie wymieszać.
    Masę wyłożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą keksówek, lub jednorazowych foremek aluminiowych, ugnieść i wyrównać powierzchnię.
  • 4. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
    Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę na palniku), zabezpieczyć przed obsychaniem i umieścić w lodówce.

Porady

Pasztet można od razu podzielić na mniejsze porcje, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować