Zblendowany pasztet

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.

Zblendowany pasztet to domowy wypiek z mięsa drobiowego i króliczego-nazwa powstała z tego że przed pieczeniem został zmiksowany blenderem dzięki temu idealnie smaruje się na kanapce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg wiejskiego kurczaka
    1/2 tuszki z królika
    35 dag wątróbki drobiowej
    1 kajzerka
    4 jajka
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    gałka muszkatołowa do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Dodatki Wędliny Pasztet

Zblendowany pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy i w całości dodajemy do mięsa, zalewamy wodą tak aby zakrywała mięso, wsypujemy liść laurowy i ziele angielskie.Solimy do smaku.Gotujemy do miękkości, na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy umytą wątróbkę.
    Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, odstawiamy do wystygnięcia.Obieramy od kości .W wywarze namaczamy kajzerkę, odciskamy, mielimy na drobniutkim sitku razem z mięsem oraz obraną cebulą i czosnkiem.
  • 2. Do zmielonej masy dokładamy jajka, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową,ziołami prowansalskimi, solimy i mieszamy całość na gładką masę.Wlewamy 1 szklankę wywaru z mięsa i Miksujemy blenderem.Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego lub 2-3 mniejszych aluminiowych foremek keksowych .Pieczemy około 50 minut w temp 180*c
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Kurczak Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować