Pasztet z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć pod bieżącą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować ok 10 minut odszumowując pianę, a następnie odcedzić, przelać wrzątkiem i po lekkim ostudzeniu rozdrobnić.
2.Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia, dodać grzyby i i chwilę smażyć razem, a następnie ostudzić.
3.Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, tak samo postąpić z żółtym serem.
Do miski przełożyć jajka, ser, grzyby, wbić jajko surowe, dodać majonez, śmietanę i tartą bułkę. Masę doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
Keksówkę wyłożyć pergaminem, przełożyć pasztet.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec pasztet 45 minut. Podawać na zimno lub ciepło.
Komentarze