Pasztet z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sezonie grzybowym nie możemy zapomnieć o pysznym pasztecie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dag mieszanych grzybów leśnych /kurki, maślaki, podgrzybki,kozaki lub inne jadalne/
    9 jajek ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    1 cebula
    15 dag żółtego sera
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki tartej bułki
    1-2 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
    szczypta rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować ok 10 minut odszumowując pianę, a następnie odcedzić, przelać wrzątkiem i po lekkim ostudzeniu rozdrobnić.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia, dodać grzyby i i chwilę smażyć razem, a następnie ostudzić.
  • 3. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, tak samo postąpić z żółtym serem.
    Do miski przełożyć jajka, ser, grzyby, wbić jajko surowe, dodać majonez, śmietanę i tartą bułkę. Masę doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
    Keksówkę wyłożyć pergaminem, przełożyć pasztet.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec pasztet 45 minut. Podawać na zimno lub ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować