Pasztet wieprzowy pieczony

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pasztet zrobiony w domu, pachnacy, znane skladniki , bez konserwantow co nie zmienia naturalnego smaku i zachowuje piekny, czysty zapach

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • łopatka wieprzowa: 1 kg
    podgardle: 300 g
    wątróbka wieprzowa: 300 g
    cebula: 1szt.
    marchew: 1 szt.
    pietruszka: 1 szt.
    biała część pora
    seler: 1/4 szt.
    czosnek: 4 ząbki
    kasza manna: 3 łyżki
    jajka: 3 szt.
    liść laurowy: 2 szt.
    majeranek: 2 łyżki
    ziele angielskie: 4 ziarna
    pieprz czarny w ziarnach: 1 łyżka
    wywar z gotowania: 1/2 szklanki
    sól i pieprz do smaku
    Blaszka do pieczenia 12 x 34
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Pasztet

Pasztet wieprzowy pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj opaloną cebulę, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Włóż obrane warzywa oraz pokrojoną w dużą kostkę łopatkę oraz podgardle. Gotuj na małej mocy palnika, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wyjmij mięso oraz warzywa z wywaru. Do wrzącej wody dodaj przekrojoną na trzy części wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Wątróbkę wyjmij i również pozostaw do ostygnięcia.

    Po wystygnięciu zmiel mięso oraz warzywa na drobnych oczkach. Podczas mielenia, co pewien czas dodaj po ząbku czosnku.

    Do zmielonego mięsa dodaj majeranek oraz 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę. Sprawdź ostatecznie doprawienie przygotowanej masy. Dodaj jajka oraz kaszę mannę i ponownie wypracuj masę. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Kilkakrotnie uderz foremką np. o blat. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) piekarnika (półka niżej niż środek). Po 10 minutach obniż temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.

    Następnie wyjmij pasztet z piekarnika. Po ok 10 minutach wyłóż go z foremki, aby ostygł i związał.

Porady

Pasztet nadaje sie na kanapki, swietnie pasuje do niego zielona salata, ale takze moze byc podany do obiadu polany sosem zastepujac kawalek miesa .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować