Pieczonego domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale również warto go przygotować do codziennych kanapek. Zawsze się udaje i wbrew pozorom nie ma z nim wiele pracy.
Domowy pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć łopatkę i podgardle pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Wlać tyle wrzącej wody, aby mięso było przykryte. Dodać łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia i dalej na małym ogniu gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
2.Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. Suchą bułkę zalać gorącym wywarem i odstawić do namoczenia.
3.Przestudzone mięso, namoczona bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmielić 3 razy przez maszynkę.
4.Następnie masę mięsną zmiksować dodając po jednym jajku i wlewając porcjami pozostały wywar. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem i majerankiem.
5.Masę pasztetową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.
6.Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to należy go nakryć folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
Komentarze