Domowy pasztet wieprzowy

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczonego domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale również warto go przygotować do codziennych kanapek. Zawsze się udaje i wbrew pozorom nie ma z nim wiele pracy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa – 1/2kg
    podgardle wieprzowe – 200 g
    wątróbka drobiowa – 200 g
    cebula - 1 szt.
    sól - 1 łyżeczka
    pieprz w ziarnach - 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    ziele angielskie - 3 szt.
    liść laurowy - 2 szt.
    czerstwa bułka - 1/2 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    imbir mielony - 1 szczypta
    jajka - 3 szt.
    gałka muszkatołowa świeżo starta - do smaku
    majeranek – 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć łopatkę i podgardle pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Wlać tyle wrzącej wody, aby mięso było przykryte. Dodać łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia i dalej na małym ogniu gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
  • 2. Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. Suchą bułkę zalać gorącym wywarem i odstawić do namoczenia.
  • 3. Przestudzone mięso, namoczona bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmielić 3 razy przez maszynkę.
  • 4. Następnie masę mięsną zmiksować dodając po jednym jajku i wlewając porcjami pozostały wywar. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem i majerankiem.
  • 5. Masę pasztetową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.
  • 6. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to należy go nakryć folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować