Domowy pasztet wieprzowy

  • wyświetlono: 2212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pieczonego domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale również warto go przygotować do codziennych kanapek. Zawsze się udaje i wbrew pozorom nie ma z nim wiele pracy.

anemon
  • 20 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

łopatka wieprzowa – 1/2kg
podgardle wieprzowe – 200 g
wątróbka drobiowa – 200 g
cebula - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
pieprz w ziarnach - 1 łyżeczka
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 2 szt.
czerstwa bułka - 1/2 szt.
czosnek - 3 ząbki
imbir mielony - 1 szczypta
jajka - 3 szt.
gałka muszkatołowa świeżo starta - do smaku
majeranek – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy pasztet wieprzowy

  • 1. Do garnka włożyć łopatkę i podgardle pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Wlać tyle wrzącej wody, aby mięso było przykryte. Dodać łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzić do wrzenia i dalej na małym ogniu gotować, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
  • 2. Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić. Suchą bułkę zalać gorącym wywarem i odstawić do namoczenia.
  • 3. Przestudzone mięso, namoczona bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmielić 3 razy przez maszynkę.
  • 4. Następnie masę mięsną zmiksować dodając po jednym jajku i wlewając porcjami pozostały wywar. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem i majerankiem.
  • 5. Masę pasztetową przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.
  • 6. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to należy go nakryć folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso wieprzowewieprzowinaWielkanocPasztetkuchnia staropolskatradycyjny pasztetdomowe wyroby

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy pasztet

Dodane przez: asienka127

Domowy pasztet

Smakowity domowy pasztet któremu...

pasztet domowy

Dodane przez: lexi27

Pasztet domowy

Przepis na pasztet domowy jakże...

Pasztet drobiowo-wieprzowy

Dodane przez: rena123

Pasztet drobiowo-wieprzowy

Do mięsa drobiowego z rosołu wystarczy...

pasztet

Dodane przez: klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy....

pasztet wieprzowy

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pasztet wieprzowy

Tani, prosty i smaczny

Pasztet domowy

Dodane przez: mariwanna

Pasztet domowy świąteczny

Pyszny, domowy pasztet

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE