Pasztet wieprzowy

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.5 kg - łopatka wieprzowa
    2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania),
    4 łyżki tartej bułki,
    2 łyżki duże suszonego warzywka,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1 łyżeczka suszu bazylii,
    1 łyżeczka curry,
    3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
    1 łyżeczka tymianku,
    15 gram soli
    dobra garść majeranku przetartego.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki zmielić dwa lub trzy razy przez sitko 2,5 mm, później dodać :

    2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania),
    4 łyżki tartej bułki,
    2 łyżki duże suszonego warzywka,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1 łyżeczka suszu bazylii,
    1 łyżeczka curry,
    3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
    1 łyżeczka tymianku,
    sól,
    dobra garść majeranku przetartego.

    Mięso ze wszystkimi dodatkami i przyprawami dobrze wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Smarujemy gęsim lub innym tłuszczem po wierzchu oraz posypujemy kolorowym pieprzem grubo mielonym i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować