Pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Skórę od boczku drobniutko pokroić, wrzucić do małego garnczka, zalać wodą i gotować na małym ogniu aż wytworzy się kleista konsystencja.
Pokrojone mięso wrzucić do szerokiego rondla, podsmażyć a potem dodać cebulę i smażyć do zrumienienia.
2.Następnie podlać wszystko wywarem, dodać przyprawy ( ilość do smaku ) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru.
Ugotowane i klejące skórki, przełożyć do naczynia z mięsem, zagotować a następnie pokruszyć bułkę i dodać do garnka, wymieszać.
Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.
3.Masę na pasztet rozdzielić do 3 małych drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z pieczywem.
Komentarze