Pasztet wieprzowy

4.5 (176 ocen)

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Składniki:


  • 700 g łopatki wieprzowej
    400 g świeżego boczku ze skórą
    1 duża cebula
    1 łyżka czosnku w płatkach
    1 bułka ( 100 g )
    1 jajko
    2 szk wywaru mięsnego

    do smaku :
    sól
    pieprz
    przyprawa do pasztetu premium
    cząber suszony
    kmin rzymski
    jałowiec mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
    Skórę od boczku drobniutko pokroić, wrzucić do małego garnczka, zalać wodą i gotować na małym ogniu aż wytworzy się kleista konsystencja.
    Pokrojone mięso wrzucić do szerokiego rondla, podsmażyć a potem dodać cebulę i smażyć do zrumienienia.
  • 2. Następnie podlać wszystko wywarem, dodać przyprawy ( ilość do smaku ) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru.
    Ugotowane i klejące skórki, przełożyć do naczynia z mięsem, zagotować a następnie pokruszyć bułkę i dodać do garnka, wymieszać.
    Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.
  • 3. Masę na pasztet rozdzielić do 3 małych drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
    Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.
    Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować