Zawsze robię pasztety pieczone ale tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego. Wyszedł smaczny.
Składniki:
500 g karkówki
500 g świeżego boczku
300 g wieprzowej wątróbki
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 łyżka czerwonej czubrycy
2 łyżki majeranku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
150 g masła
ok. 4 l wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Pasztet wieprzowy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Porady
Dobrze jest pasztet jeść po kilku dniach od pasteryzacji. Lepiej się przegryzie i będzie smaczniejszy.
Komentarze