Pasztet wieprzowy gotowany

4.5 (191 ocen)

Zawsze robię pasztety pieczone ale tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego. Wyszedł smaczny.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    500 g świeżego boczku
    300 g wieprzowej wątróbki
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    1 łyżka czerwonej czubrycy
    2 łyżki majeranku
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    150 g masła
    ok. 4 l wody
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet wieprzowy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
    Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
    Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
    Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
    Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
    W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
    Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
    Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
    Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Dobrze jest pasztet jeść po kilku dniach od pasteryzacji. Lepiej się przegryzie i będzie smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Karkówka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować