Babka z krupczatki

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka jest inna niz wszystkie babki, bo zamiast zwyklej maki uzylam maki-krupczatki. Dzieki temu ma nietypowy smak, ktory latwo pozostaje w pamieci

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Margaryna Kasia 1 kostka
    - cukier 1,5 szklanki
    - jajka 5 sztuk
    - budyn waniliowy 1 torebka
    - maka krupczatka 3 szklanki
    - proszek so pieczenia 1 sztuka
    - rodzynki 1 opakowanie male
    - woda zimna 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka z krupczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miekka margaryne Kasie ucieramy z cukrem , zeby powstala gladka masa. Potem dodajemy jajka wciaz ucierajac i dodajemy budyn waniliowy. Nastepnie powoli dosypujemy make i wsypujemy caly proszek do pieczenia ( pojedynczy ). Nadal ucieramy dodajac rodzynki. Na koncu dolewamy po trochu szklanke zimnej wody wciaz mieszajac mase. Gdy masa jest juz gladka babke przekladamy do formy nasmarowanej maslem i posypanej dokladnie bulka tarta. Ten sposob gwarantuje , ze babka nie przywrze do dna i latwo ja wyjmiemy z formy.
    Piec 1 godzine , w 180 C

Porady

Gotowa babke mozna posypac cukrem pudrem co daje ladny wyglad

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować