Domowy pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut. Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut. Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm. Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
2.Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
3.Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.
4.Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy.
Komentarze