Domowy pasztet wieprzowy

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pasztet domowy według babcinego przepisu.

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • wątroba wieprzowa 57 dag
    łopatka wieprzowa 65 dag
    podgardle wieprzowe bez skóry 89 dag
    marchew 1 szt.
    cebula 1 szt.
    czosnek 4 ząbki
    jajka 2 szt. (z białek ubić pianę)
    bułka tarta 3 łyżki

    Przyprawy:

    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    majeranek 2 łyżki
    liść laurowy zmielone 1/3 łyżeczki
    ziele angielskie zmielone 1/3 łyżeczki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowy pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy pasztet wieprzowy. 1. Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut. Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut. Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm. Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Domowy pasztet wieprzowy. 2. Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Domowy pasztet wieprzowy. 3. Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.
  • Domowy pasztet wieprzowy. 4. Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować