Paszteciki-pierożki krucho-drożdżowe

  • wyświetlono: 432 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite paszteciki w kształcie pierożków z ciasta krucho-drożdżowego z farszem z mięsa z rosołu, grzybów suszonych i kapusty kiszonej. Wspaniale smakują z czystym barszczem czerwonym.

portret
  • 8 porcje
  • 12min

Składniki

ciasto krucho-drożdżowe:
450 g mąki pszennej
200 g masła
40 g drożdży świeżych
150 g śmietany 18%
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
farsz:
200 g mięsa z rosołu (oddzielonego od kości)
300 g kapusty kiszonej
40 g grzybów suszonych
1 mała cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pierożków
biały i czarny sezam oraz czarnuszka do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki-pierożki krucho-drożdżowe

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, następnie gotujemy w tej samej wodzie 20 minut. Studzimy, grzyby wyjmujemy i odciskamy z wody, wywar zachowujemy. Kapustę zalewamy wywarem z gotowania grzybów i gotujemy do miękkości. Studzimy, odcedzamy i dokładnie odciskamy. Kapustę, grzyby i mięso mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Łączymy ze zmielonym mięsem, kapustą i grzybami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże rozkruszamy, dokładnie mieszamy z cukrem i 50g śmietany. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta tak, aby powstała "kaszka". Dodajemy drożdże, roztrzepane jajko i pozostałą śmietanę (100g). Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, wykrawamy krążki (u mnie o średnicy 75mm), nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut. Podajemy z czystym barszczem czerwonym.

Porady

Pierożki można przygotować wcześniej i zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i podgrzać w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pasztecikikolacjaobiadprzyjęcieimprezaPieczone pierogikarnawałowy bufetsłone ciasto krucho-drożdżowefarsz z mięsa kapusty i grzybów
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe pierożki

Dodane przez: kuchniapełnamagii

Drożdżowe pierożki

Wspaniale smakują i mogą być bardzo...

Drożdżowe pierożki z niespodzianką

Dodane przez: AnetaJ

Drożdżowe pierożki z niespodzianką

Najlepiej smakują na ciepło, z...

paszteciki z kapusta i gzrybami

Dodane przez: doowa

Paszteciki-pierożki z kapusta i grzybami

W tamtym roku robiłam je po raz...

Drożdżowe pierożki z nadzieniem Gyros

Dodane przez: agata598

Pierożki drożdżowe z nadzieniem Gyros

Bardzo smaczne danie ,idealne na...

pierogi pieczone

Dodane przez: porcelanowa

Paszteciki drożdżowe pieczone z nadzieniem...

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej",...

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Dodane przez: KatarzynaJ

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Za szklanką ciepłego barszczyku...