Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym

4.48 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bułeczki drożdżowe są znakomitym sposobem wykorzystania mięsa pozostającego z ugotowanego rosołu. Mogą stanowić świetny dodatek do czystych zup np. do barszczu czerwonego lub pomidorowej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    400 g mąki pszennej do pizzy (00)
    1 jajko
    2 żółtka
    200 ml letniego mleka
    60 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    ¾ łyżeczki soli
    150 g roztopionego letniego masła
    2 łyżki oleju

    Nadzienie:
    mięso z małego kurczaka, na którym ugotowaliśmy rosół
    ugotowane warzywa z rosołu np. 2 marchewki, pietruszka i część selera
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    papryka słodka
    2-3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup (wg uznania)
    1 łyżeczka vegety

    Na wierzch:
    1 małe roztrzepane jako
    2 łyżki mleka
    tabasco lub inna ostra pasta
    siemię lniane do posypania (możemy zastąpić np. sezamem itp.)
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Ugotowane mięso z kurczaka i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy. Wyrabiam ręką do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy wg smaku. Warto nadać wyrazisty smak.
  • 2. Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, dodajemy mleko i dosypujemy tyle przesianej mąki, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym, jak rozczyn podwoi swoją objętość, przelewamy go miski z przesianą pozostałą mąką. Dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Zagniatamy, starając się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Po ok. 2-3 minutach dodajemy roztopione letnie masło. Ponownie wyrabiamy do momentu, aż będzie odstawać od miski i ręki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym 4. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na stolnicę lub na matę, uprzednio uderzając ręką w ciasto, aby je odpowietrzyć. Ciasto dzielimy na równe części, na tyle ile wielkości chcemy mieć bułeczek i w zależności jakiej. Proponuję 12-16 sztuk.
  • Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym 5. Porcję ciasta lekko rozciągamy na dłoni, nakładamy po łyżce nadzienia, a następnie zlepiamy formując kulkę lub podłużną bułeczkę.
  • Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym 6. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonego mąką.
  • Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym 7. Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy do jajka dodać kilka kropelek tabasco lub zrobić kropkę na każdej bułeczce. Posypujemy siemieniem ziarnami. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie góra-dół na 160 stopni C.
  • Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym 8. Pieczemy ok. 30 min. do czasu aż bułeczki będą lekko złote. Gotowe!

Porady

Masło i mleko nie mogą być gorące, bo nie wyrosną drożdże .Proponuję piec bułeczki w niedużej formie, wówczas będą chrupkie na wierzchu i delikatne po bokach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować