Zostało mi trochę mięsa z rosołu a że zawsze mam zapas w lodówce ciasta francuskiego postanowiłam zrobić paszteciki francuskie. Wyszły pyszne kruchutkie, idealne z gorącym barszczykiem.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto francuskie XXL
Farsz:
50 dag gotowanego mięsa wołowego
duża cebula
pieprz oraz sól
2 łyżki masła
Paszteciki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, zsiekać drobniutko i zeszklić na maśle. Gotowe mięso zmielić w maszynce. Dodać cebulkę i dokładnie wymieszać.
2.Ciasto francuskie rozwinąć pokroić na kwadraty. Jajko rozbełtać, na każdy kwadrat kłaść łyżkę farszu i zlepić pasztecika. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.
3.Paszteciki kłaść na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez ok 15 minut.
Komentarze