Odrywane bułeczki z marmoladą i kruszonką

4.48 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast tradycyjnych bułeczek drożdżowych poszłam na łatwiznę i na kolację z kubkiem mleka zrobiłam w jednej formie bułeczki z marmoladą i kruszonką. Bułeczki znikały z blaszki jeszcze ciepłe i dlatego musiałam zrobić na szybko chociaż zdjęcie :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 g drożdży świeżych
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    szklanka mleka
    4 żółtka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    marmolada różana

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Odrywane bułeczki z marmoladą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz żółtka i szczyptę soli. Ciasto chwilę wyrobić i ma odchodzić od ręki. Na końcu dodać stopione i wystudzone masło ( odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułek ) zarobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Składniki na kruszonkę zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24*24 cm może być też i większa wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na blat podsypać mąką i ponownie zagnieść. Odrywać od ciasta małe porcję rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć łyżeczkę marmolady i zlepić bułeczkę formując dłonią. Bułeczki przełożyć do blaszki.
  • posypywanie kruszonką 3. Blaszkę wraz z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut po tym czasie bułeczki posmarować masłem i posypać kruszonką.
  • 4. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować