Odrywane bułeczki z marmoladą

4.49 (151 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pierwszy raz sposób wykonywania bułek pokazała mama, która nie lubi długo stać w kuchni i zdecydowanie miała racje. Wyrośnięte ciasto jedynie rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki. Proste, szybkie i bardzo smaczne :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 2 formy/tortownice bułek):
    500 g mąki
    35 g drożdży
    250 ml mleka
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    50 g roztopionego masła
    2 jajka
    szczypta soli
    Kruszonka
    40 g cukru
    40 g masła
    50 g mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Odrywane bułeczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka. Trwa to zaledwie kilka sekund (w zależności od miksera). Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.
  • 3. Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość kilku centymetrów. Ciasto smarujemy marmoladą, dżemem lub powidłami. Następnie ciasto zwijamy w rulon i za pomocą ostrego noża kroimy ciasto na 4-5 cm kawałki. Kawałki ciasta odwracamy na bok tak aby na wierchu widać było marmoladę. Bułki układamy w odstępach w wysmarowanej tłuszczem tortownicy (blaszce lub silikonowej formie do pieczenia) i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut. Ja do każdej tortownicy włożyłam po 8 bułek, ale to zależy od waszej formy i grubości ciasta. Z drugą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób.
  • 4. Wierzch bułek posypujemy kruszonką. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 C.

Porady

Bułki możecie posmarować zarówno marmoladą, jak również dżemem lub Czekopowidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować