Kurczak z groszkiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wlać odrobinę wody z sosem sojowym, zagotować na większym ogniu. Wkładać po jednym kawałku mięsa, cały czas go gotując. Na koniec doprawić pieprzem i solą.
Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
Do garnka z mięsem dodać groszek i gotować jeszcze 5 minut.
2 łyżki wody energicznie wymieszać z mąką i śmietaną, oraz z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z mięsa, dodać do garnka i zagotować. Posypać natką pietruszki.
Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Porady
Kurczaka z groszkiem podawać z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem, lub inną ulubioną sałatką
Komentarze