Pączki pieczone (w piekarniku)

4.37 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączusie lekko odchudzone, ponieważ nie smażone w głębokim oleju - choć moja wersja tradycyjnych pączków nie obcieka tłuszczem - ale pieczone w piekarniku, to świetna alternatywa dla tych którzy faktycznie unikają kontaktu z tłuszczami w postaci oleju.

Jednak w moim domu nie może zabraknąć przynajmniej w tłusty czwartek tradycji, z pewnością tym razem też pokuszę się i upiekę pączusie w tzw polskim złocie - oleju rzepakowym.

Niemniej jednak zapraszam na pyszną pieczoną wersję, polecam są bardzo aromatyczne i faktycznie lekkie.

Świetny pomysł na szybką słodką przekąskę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na pączki pieczone:

    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/4 szkl cukru
    - 2 żółtka i jedno małe jajko
    - 35 g świeżych drożdży
    - 1 szkl. mleka
    - skórka otarta z cytryny
    - 2 łyżki spirytusu
    - 2 kopiaste łyżki masła

    Dodatkowo:

    - ulubiony dżem lub konfitura (użyłam różanej własnej produkcji)
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.37 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki pieczone

Pączki pieczone (w piekarniku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z jedną łyżką cukru. Ciepłe mleko umieścić w większym szklanym naczyniu i dodać rozpuszczone drożdże oraz łyżkę mąki, wymieszać, tak przygotowany zaczyn przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Masło roztopić. Jajko z żółtkami i cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.

    Do mąki dodać zaczyn, utarte jajka, skórkę otarta z wyparzonej cytryny oraz spirytus, składniki wymieszać delikatnie i dodać ciepłe masło, ciasto starannie zarobić tak by tworzyło jednolitą całość i odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką do momentu podwojenia swojej objętości (ok. 1 godz.). Ja nagrzałam bardzo delikatnie piekarnik i tam zostawiłam naczynie z ciastem drożdżowym.

    Przygotować dwie blaszki piekarnikowe lub brytfanny wyłożone pergaminem.
    Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć połowę ciasta, delikatnie rozwałkować - u mnie na grubość 1 cm, wycinać krążki za pomocą szklanki i odkładać na przygotowaną blaszkę w odstępach, lub delikatnie rozpłaszczyć w dłoni i nadziewać jedną łyżeczką konfitury. Pączusie można przykryć ściereczka i odczekać kilka minut by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do
    ok. 180 st. C.

    Do nagrzanego wstawić pierwszą blaszkę i piec pączki ok.15 minut do ładnego ze-złocenia się. Kolejno włożyć drugą blaszkę. Gotowe te bez konfitury można nią nadziać za pomocą szprycy. Są to dwie wersje:) Oprószyć pudrem. Najlepsze ciepłe :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować