Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru

4.47 (200 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest dużo przepisów na chlebek bananowy, ale ten jest wyjątkowy: bez tłuszczu i cukru. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru. Do chlebka można użyć każdej mąki: razowej, orkiszowej lub zwykłej, białej.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany( 300 g)
    100 g jabłka albo musu jabłkowego bez cukru
    2 jajka
    200 g mąki razowej( ale może też być zwykła, orkiszowa, żytnia...)
    1 proszek do pieczenia= 8 g
    szczypta cynamonu, można dać więcej, według uznania
    50 g siekanych orzechow: włoskich, laskowych lub migdałów
    1 dodatkowy banan do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać, wybrać pestki i zetrzeć na tarce. Trzy dojrzałe banany rozgnieść widelcem na papkę. Ubić z jajkami na pianę.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cynamon. Dodać do masy bananowej i krótko, ale dobrze wymieszać. Na koniec dodać orzechy i całość przełożyć do prostokątnej foremki. Wyrównać. Banana rozkroić na pół i położyć na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut.

Porady

Chlebek pieczemy w prostokątnej foremce. Wiadomo, im większa foremka, tym niższy będzie nasz chlebek. Można też upiec go w okrągłej foremce lub muffinkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka Mąka razowa Orzechy Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować