Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Farsz do tych pierogów przygotowałam z karkówki i ugotowanej kaszy gryczanej. Są przepyszne!

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • farsz:
    600 g karkówki wieprzowej
    1/3 szklanki kaszy gryczanej palonej
    1 łyżeczka wegety natur
    1 liść laurowy
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 średnia cebula
    1-2 łyżki oleju
    sol
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny mielony
    ciasto:
    400 g mąki
    1 płaska łyżeczka soli
    1/4 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży
    100 ml mleka
    150 ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    do gotowania:
    sól
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.89 (194 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Zagotowujemy 1 szklankę wody z wegetą, liściem laurowym i zielem angielskim, wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 35-40 minut. Przestudzone mięso wyjmujemy z wywaru i mielimy.
  • 2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Mięso, kaszę i cebulę mieszamy, przyprawiamy odrobiną soli, 1 płaską łyżeczką pieprzu ziołowego i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy niewielką ilość wywaru.
  • 3. Przygotowujemy ciasto: mąkę, sól i suszone drożdże mieszamy, dodajemy wrzątek wymieszany z mlekiem i olejem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podajemy ze zrumienioną cebulką.

Porady

Wywar z duszenia mięsa można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować