Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Zagotowujemy 1 szklankę wody z wegetą, liściem laurowym i zielem angielskim, wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 35-40 minut. Przestudzone mięso wyjmujemy z wywaru i mielimy.
2.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Mięso, kaszę i cebulę mieszamy, przyprawiamy odrobiną soli, 1 płaską łyżeczką pieprzu ziołowego i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy niewielką ilość wywaru.
3.Przygotowujemy ciasto: mąkę, sól i suszone drożdże mieszamy, dodajemy wrzątek wymieszany z mlekiem i olejem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podajemy ze zrumienioną cebulką.
Porady
Wywar z duszenia mięsa można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.
Komentarze