Kruche pierożki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu
Grzyby dokładnie opłukać, zalać dwoma szklankami zimnej wody, odstawić na kilka godzin, ja najczęściej zostawiam na całą noc. Namoczone grzyby ugotować do miękkości, przestudzić, odcedzić (wywar zachować do barszczu lub bigosu). Grzyby bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby. Smażyć razem przez chwilę, przestudzić. Grzyby połączyć z bułką tartą i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
2.Przygotowanie pierogów
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto dość cienko rozwałkować, można podsypać mąką. Wyciąć kółka (średnica około 6 cm).
3.Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu grzybowego, złożyć na pół, uformować pierożek zlepiając dokładnie brzeg. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć pierożki, piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Komentarze