Kruche pierożki do barszczu

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Idealne do barszczu podawanego w filiżankach na kolację Wigilijną

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Kruche ciasto
    20 dag mąki,
    10 dag masła,
    1 małe jajko,
    łyżka kwaśnej śmietany,
    0,5 łyżeczki soli.

    Farsz
    5 dag suszonych grzybów,
    1 mała cebula,
    łyżka bułki tartej,
    1 jajko,
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pierogi

Kruche pierożki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu
    Grzyby dokładnie opłukać, zalać dwoma szklankami zimnej wody, odstawić na kilka godzin, ja najczęściej zostawiam na całą noc. Namoczone grzyby ugotować do miękkości, przestudzić, odcedzić (wywar zachować do barszczu lub bigosu). Grzyby bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby. Smażyć razem przez chwilę, przestudzić. Grzyby połączyć z bułką tartą i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
  • Pierogi do barszczu 2. Przygotowanie pierogów
    Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Ciasto dość cienko rozwałkować, można podsypać mąką. Wyciąć kółka (średnica około 6 cm).
  • Pierogi z grzybowym farszem 3. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu grzybowego, złożyć na pół, uformować pierożek zlepiając dokładnie brzeg. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć pierożki, piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować