Dyniowa zupa krem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno rozgrzewająca, zdrowa zupa z papryczką chili i imbirem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
    1 papryczka chili,
    4-6 cm świeżego imbiru,
    1 czerwona cebula,
    2 marchewki,
    1 pomarańcza,
    ½ łyżeczki kurkumy,
    ½ łyżeczki czerwonej papryki,
    3 łyżki oleju,
    sól do smaku.

    Opcjonalnie do przybrania
    4 łyżeczki kwaśnej śmietany,
    prażone pestki dyni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dyniowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W czajniku zagotować wodę.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Dynię przekroić na pół, łyżką wyciągnąć pestki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
    Imbir obrać, pokroić na plasterki. Marchewkę obrać, pokroić na talarki. Papryczkę chili umyć i też pokroić na kawałki. Pomarańczę dobrze wyszorować pod gorącą wodą.
    W garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i imbir podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną marchewkę i chili. Smażyć przez kolejną chwilę. Na końcu dodać dynię. Wszystko smażyć przez około 5 minut. Całość zalać gorąca wodą tak aby była 2-3 cm nad warzywami, dodać kurkumę, mieloną paprykę i około ½ łyżeczki soli. Zupę gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
  • 3. Na końcu dodać do zupy skórkę startą z połowy pomarańczy (tylko tą część z wierzchu bez białej skórki, która jest gorzka) oraz wyciśnięty z całości sok.
  • 4. Zupę lekko przestudzić, zblendować. Gdyby była za gęsta, można rozrzedzić gorącą, przegotowana wodą.
    Podawać z łyżeczką kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami z dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia Imbir Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować