Drożdżowe pierożki do barszczu

  • wyświetlono: 2701 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

W tym roku postanowiłam zrobić do barszczu coś innego niż paszteciki. W tamtym roku był placek, więc teraz postawiłam na pierożki, bo zależało mi by można było przygotować wcześniej i zamrozić.

Joanna Tokarz
  • 180min

Składniki

Na ok 45 sztuk:

Ciasto:
900g mąki + do podsypywania
3 żółtka
60g drożdży
400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%)
200g roztopionej margaryny (u mnie Palma)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Farsz:
ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :)
400g pieczarek
2 cebule
100g margaryny
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
2 małe jajka
kminek (ziarenka)

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe pierożki do barszczu

  • Robimy zaczyn1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3/4 szklanki mleka i 4 łyżki mąki. Mieszamy tak by nie było grudek. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 20 minut). Margarynę topimy i studzimy.
  • Dodajemy pozostałe składniki2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki: resztę ciepłego mleka, margarynę przestudzoną, żółtka, sól oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).
  • Mięso oraz pieczarki mielimy i podsmażamy3. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej.
    Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wycinamy krążki4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na grubość ok 4-5mm i kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Pierożki przed pieczeniem5. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.

Porady

Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze w piekarniku w temp. 50 st C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogimoj_niedzielny_obiadprzystawkadrożdżoweświętaprzekąskaprzyjęcieboże narodzeniepieczonepierożkiz pieczarkamido barszczuna kolacjez mięsemz kminkiemprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Tulipanki do barszczu

Dodane przez: Jaga85

Tulipanki do barszczu

Tulipanki podajemy na ciepło, doskonale...

Kruche babeczki mięsno- pieczarkowe

Dodane przez: rzelkazag

Babeczki mięsno- pieczarkowe do barszczu

Zamiast krokietów, pasztecików...

image-2apw7ed

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cebulka do barszczu

Mama robi ją często, gdy jest barszcz....

paszteciki

Dodane przez: lucyna19

Paszteciki z mięsem do barszczu

Farsz mięsny z karkówki, zawinięty...

Uszka do barszczu wigilijnego

Dodane przez: RedakcjaPP

Uszka do barszczu wigilijnego

Bez uszek z grzybami nie wyobrażam...

Drożdżowe pierożki z bobem

Dodane przez: Jaga85

Drożdżowe pierożki z bobem

Uwielbiam ciasto drożdżowe oraz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE