Drożdżowe pierożki do barszczu

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.

W tym roku postanowiłam zrobić do barszczu coś innego niż paszteciki. W tamtym roku był placek, więc teraz postawiłam na pierożki, bo zależało mi by można było przygotować wcześniej i zamrozić.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na ok 45 sztuk:

    Ciasto:
    900g mąki + do podsypywania
    3 żółtka
    60g drożdży
    400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%)
    200g roztopionej margaryny (u mnie Palma)
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli

    Farsz:
    ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :)
    400g pieczarek
    2 cebule
    100g margaryny
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    2 małe jajka
    kminek (ziarenka)

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pierogi Przystawki Przekąski

Drożdżowe pierożki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy zaczyn 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3/4 szklanki mleka i 4 łyżki mąki. Mieszamy tak by nie było grudek. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 20 minut). Margarynę topimy i studzimy.
  • Dodajemy pozostałe składniki 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki: resztę ciepłego mleka, margarynę przestudzoną, żółtka, sól oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).
  • Mięso oraz pieczarki mielimy i podsmażamy 3. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej.
    Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wycinamy krążki 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na grubość ok 4-5mm i kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Pierożki przed pieczeniem 5. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.

Porady

Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze w piekarniku w temp. 50 st C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieczarki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować